Home                                  Galleri                                  Artsliste                                  Artikler & Links                                  Uge 41
 

Om siden

Om Ulf Eschou Møller

Galleri

Artsliste

Artikler & Links

Uge 41

Ørkenstenpikker

Arsenal vs. Bolton

Fugle oplevelser:

 

 

Fugle i 2010

 

Lørdag d. 23/10: Træløber, Nr. Lyngvig samt Thorshane og Ringdrossel, Hvide Sande

Der var ikke megen optimisme at spore efter en dyster vejrudsigt der lovede halvkraftig vind fra sydvest og regn, regn, regn og regn. Det var kun fordi kalenderen siger oktober og fordi vi alligevel skulle til Ringkøbing om lørdagen, at jeg fik taget mig sammen til at komme i felten. Det skulle vise sig at vejrudsigten havde været lidt mere dyster end de faktiske forhold, idet der var lidt ophold i regnen nu og da.

Jeg startede i Nr. Lyngvig fyrhave, hvor jeg efter kort tid fik lusket en Træløber op, hvilket er ny Holmslands Klit-art for mig. Jeg sendte en sms til Erik Enevoldsen, der faktisk dukkede op lidt senere (men dog ikke for at se min træløber, idet den var opdaget allerede i uge 41!). Sammen luskede vi i fyrhaven og sad meget kort ved havet, men der var intet der kunne få pulsen ret højt over hvilepulsen.

Jeg fortsatte turen alene i Hvide Sande, hvor et pølsehorn og en høj chokosnegl hos Ejvinds Bageri var de første hits. Trods ihærdig kratlusk på fjordsiden, hvor der trods alt var læ, lykkedes det ikke at finde ret mange småfugle, kun lidt finker og en enkelt Munk. På vejen tilbage mod bilen fandt jeg en halvsen Ringdrossel inden turen fortsatte mod havnen i håbet om at lave en Søko.

Der var ikke umiddelbart ret mange fugle i havnebassinet, men imellem den korte og den lange mole nord for indsejlingen, fandt jeg en fed 1k Thorshane, der rastede på tæt hold. Jeg fandt kameraet frem og skød en række fotos, hvor enkelte blev ok taget i betragtning, at jeg fortsat render rundt med normalobjektivet 17-85mm IS USM.

____________________________________________________________________________________

Lørdag d. 16/10: Silkehaler Nr. Lyngvig og Vest Stadil Fjord

Efter en uge på pinebænken mens Lyngvigbanden har turneret på hjemmebanen, var det endelig blevet min tur til at komme i felten igen. Jeg tog derfor til Nr. Lyngvig for at tilslutte mig verdens måske nok fredeliste bande. Der skete ikke det store i fyrhaven, hvor 3 sydtrækkende Silkehaler blev bedste obs. Samtidig dippede jeg en Hedelærke da jeg stod med hovedet i bagagerummet for at lede efter termokanden der indeholdt den livsvigtige kaffe.

Turen fortsatte til Vest Stadil Fjord, hvor det mest blev til snak på Skelmosevej samt lidt kratlusk langs hegnet ned til Søndre Dyb. Der var lidt småfugle i krattene, men det lykkedes ikke at finde nogle sibes... Jeg håber inderligt at dette blev mit sidste skod år med arbejde i stedet for fugle i uge 41, og jeg ser derfor frem til næste år, hvor Lyngvigbanden igen huserer på Vestkysten!

____________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 12/10: STENDROSSEL, Nørrebjergevej 12 vest for Nordby på Fanø

Det har været nogle nervøse dage på arbejdet mens resten af Lyngvigbanden har lusket rundt på hjemmebanen, så mobilen er nok blevet tjekket lidt tiere end normalt. Det ændrer dog ikke ved, at jeg har været pænt bundet af arbejdet, så den var nok ca. 16.30 førend jeg kørte fra kontoret med retning mod Tjørring og da det er tirsdag, så også gymnastik med Jonas på Lundgårdskolen. Jeg havde dog ikke cyklet ret langt før jeg fik en dofcall, der i den grad fik ændret dagens program: "tirsdag 16.30 stendrossel han nørrebjerrevej vest for nordby fanø ved hestefold mab via jog".

Jeg tænkte hurtigt en plan igennem: hvis jeg trådte igennem, kunne jeg være hjemme lidt før kl. 17, og hvis Louise kunne tage med Jonas til gymnastik, ville jeg kunne køre med det samme. Hvis færgerne så går regelmæssigt til Fanø, så ville der måske være lys nok til at projektet kunne lykkes - i hvert fald vil man kunne birde indtil kl. 19 så det gav 2 timer fra hjemmet. Aftalen blev sat i stand, og jeg pakkede bilen (der i øvrigt var næsten fuldt tanket) med lynets hast, hvorefter turen gik hastigt mod Esbjerg. Under køreturen udnyttede jeg det indbyggede bluetooth, og fik kontaktet nogle der måske også kunne nå det - Lyngvigbanden var på Skjern Enge/Søndervig, og ville ikke køre - måske i morgen, Ole Amstrup ville nok men skulle have udskiftet stationsbilen. Mine forældre tog en hurtig beslutning, og Allan Kjær Villesen ringede også, da han tilfældigvis var i Søndervig. Lynhurtigt fik jeg videreformidlet, at jeg var kørt, og at Ole nok ville kunne bruge et lift, og dermed spare ved at undgå et bilskifte undervejs.

Der var heldigvis ikke megen trafik denne eftermiddag, og vi ankom næsten samtidig til Esbjerg Havn lidt over kl. 18. Desværre for os, var Fanøfærgen nu gået over til 40 minutters intervaller, og den næste ville først sejle kl. 18.30! I fællesskab fik vi truffet den beslutning, at 380 kr. for bil+5 passagerer var givet godt ud, så vi fik billet til AKV´s bil og gav os så til at vente sammen med Tim Hesselballe og Søren Gjaldbæk, mens telefonerne glødede for at få de nyeste infos fra øen via Klaus Fries og Ole Zoltan Göller. Vi blev enige om, at 18.30 + 10 minutters sejlads, og forventet 5 minutters kørsel, ville give et vindue på ca. 15-20 minutter inden det ville være for mørkt. Det var et helt surrealistisk scenarie med en høj stemning blandet med nogen nervøsitet, og hvor adrenalinen tæskede rundt i kroppen - det skulle bare lykkes for jeg skal jo arbejde dagen efter....

Da færgen lagde til, var kajen præget af et skib i brand og med bunker af brandmænd, men vi havde kun i tankerne at få fundet frem til Nørrebjergevej så i vild panik fulgte vi Yrsa (Allans GPS) gennem de snævre gader i Nordby. Vi fandt den rigtige vej efter lidt vild panik, og kunne efter få minutters kørsel konstatere en mindre folkemængde ud for et hus - det måtte være her! Vi sprang ud af bilen (med dørene stående åben...), men da fuglen ikke var i syne, skulle vi gå om på den anden side af huset guidet af Marco Brodde der var den heldige finder af Stendroslen. Der var stadigvæk lys, men ingen Stendrossel..... vi gik stille i samlet flok om til det bedste obs.sted, og efter lidt venten med høj puls, kommer de forløsende ord - DER ER DEN!!!!

På ganske tæt hold kunne vi nyde en superfed STENDROSSEL, landets 7. fund og det første om efteråret, mens det seneste var i foråret 1996. Den fouragerede meget aktivt i den tid vi var der, og fangede således 2 store skarnbasser på ca. 15 min. Den gav et helt specielt indtryk når den sad på en bunke sf-sten, idet den lignede en stær med rustfarvet underside, blåligt skær på vinger og overdrysset med flormelis (pga. lyse rande på sving- og dækfjer, tertialer, rygfjer m.v.).

Jeg havde håbet at fuglen ville blive til dagen efter, så resten af Lyngvigbanden også kunne få den set, men den var desværre væk. Det var nok et dårligt tegn, at den fouragerede meget aktivt og i det hele taget var aktiv helt indtil mørkets frembrud aftenen inden.

Se fotos af fuglen fra Fanø her, her og her

Læs mere om fund af Stendrossel i Danmark her

 

Disse fotos af Stendrosslen fra Fanø er venligst udlån af Per Poulsen

Stendrossel, Nordby, Fanø 12/10 2010

Stendrossel, Nordby, Fanø 12/10 2010

 

____________________________________________________________________________________

Søndag d. 10/10: Halemejser, Stor Tornskade, Hedelærker m.v., Hvide Sande og Hvidbrynet Løvsanger, Vest Stadil Fjord

Så er det blevet uge 41 igen, men i år bliver det desværre uden min deltagelse da den står på arbejde og bleskift efter 14 dages barsel. For dog at få en lille bid af kagen, blev der birdet igennem hele dagen med Lyngvigbanden, i år bestående af Alex Bühring, Alex Sand Frich, Erik Enevoldsen og Lennart Petersen. Det blev en helt igennem forrygende dag med relativt stor artsdiversitet, så jeg har tippet højt i gæt på antal arter i løbet af ugen. Desuden deltog jeg i kampen om aftenens bordende, til trods for at jeg ikke kunne blive til middag.

Dagen startede på K2, Hvide Sande, hvor den relativt svage sydøstenvind gav gode betingelser for småfugletræk. De bedste observationer herfra blev 9 Halemejser (hvilket må være ny klit-art for mit vedkommende), skarpt forfulgt af 3 Hedelærker og Stor Tornskade (der alle blev obset inden for ét gyldent minut). Af øvrige bemærkelsesværdige obs. skal især fremhæves Gransanger, der hele tiden myldrede i hybenbuskene foran os (et estimat lyder på ca. 40 på morgenobsen ved K2 og yderligere 15 i det gustent store krat nordvest for masten). Endvidere bogførtes Sule, Toppet Skallesluger, Dværgfalk, Blå Kærhøg 2, Bjergvipstjert 3, Snespurv 7, Misteldrossler, Stor Flagspætte, Munk 10 m.v.

Dagen fortsatte for mit vedkommende i Nr. Lyngvig Fyrhave hvor også Lennart havde indfundet sig. De mange phyller i Hvide Sande gav store forhåbninger, men fyrhaven havde intet at byde på. Efter en samling af tropperne fortsatte vi til Vest Stadil Fjord for at se den Hvidbrynede Løvsanger der var meldt tidligere af Martin Kviesgaard. Det skulle vise sig at holde hårdt, men heldigvis noterede vi også en sydtrækkende Havørn ved Nr. Lyngvig kl. 15.03 og så yderligere 2 ved Vest Stadil (Stadiløvej, v/diget) foruden en Ringdrossel og en Stor Tornskade. Med hensyn til brynet, havde vi spredt os lidt og efter ca. 45 minutters obs. hørte Bühring og jeg fuglen uafhængigt af hinanden. Til trods for godt 2 timers yderligere kratlusk, lykkedes det kun Erik, Lennart og Bühring at se fuglen, så det må siges at være den ubetinget dårligste jeg nogensinde har stiftet bekendtskab med!

At den skulle vise sig at være så skulky, kan dog ikke ødelægge indtrykket af endnu en hyggelig dag med Lyngvigbanden, og deraf også en masse fede fugle i bogen - det bliver meget slemt at skulle arbejde de næste dage....

____________________________________________________________________________________

Søndag d. 3/10: Sortstrubet Bynkefugl og ringmærkning, Nr. Lyngvig

Efter familieforøgelsen har der været en million praktiske ting der skulle løses, så 14 dages barsel får hurtigt ben at gå på! Kan godt mærke at den brudte søvnrytme har været lidt hård (men ventet så forunderligt nok har tilvænningen været hurtigere denne gang), så i et forsøg på at give Louise nogle effektive sovetimer, tog Jonas og jeg i felten. Det vigtigste i denne sammenhæng er for Jonas ikke om vi ser fugle eller ej - nej det er størrelsen på madpakken der er en parameter! Jeg smurte en madpakke af dimensioner der måske ville kunnet have brødføde Zaire i en måned, så nu var vi klar!

Vi tog til Nr. Lyngvig Fyrhave hvor der denne dag var fremvisning af ringmærkning, hvilket fint kan kombineres med en 3-årig i felten. Det blev til flere fugle end ventet vejret taget i betragtning (tørt, men med fortsat kraftig sydøstenvind) så alt i alt en superfin dag med stort hjælp fra Ole og Morten.

Dagens bedste obs. blev 2 forskellige Sortstrubet Bynkefugl begge hanner, men også Rødstjert 1k han, Munke, Fuglekonger m.v. Jonas fik sidst på dagen lov til at holde en halvfed Nonne (Munk hun med fedt 4), hvor han kunne slippe den fri - han var svært stolt!

 
Gransanger, Nr. Lyngvig 3/10 2010 Rødstjert 1k han, Nr. Lyngvig 3/10 2010 Jonas, Nr. Lyngvig 3/10 2010
Nr. Lyngvig Fyr 3/10 2010 Nr. Lyngvig Fyr 3/10 2010 Nr. Lyngvig Fyr 3/10 2010

____________________________________________________________________________________

Fredag d. 24/9: Familieforøgelse, Tjørring

Det blev noget før end forventet, men til alt held var tasken pakket, og vi var vel sådan set parate til at tage imod den lille dreng. Veerne startede ca. 1.30, kun godt en time efter at vi havde fotograferet Louises voksende mave, men jeg sov tungt fra den første time.... Da alvoren var sunket helt ind, var det de logistiske udfordringer der skulle løses, så Jonas blev kørt over til familien på Klintholmvej mens vi selv fortsatte til Herning Sygehus med ankomst ca. 3.45. Kl. 7.37 kom Niels så til verdenen, og det var ikke til at se at han var tidligt på den, for han havde næsten samme fødselsvægt og -mål som storebror Jonas havde i 2007 - 52 cm. og 3.220 g.

At overvære fødslen af sine børn, er efter min mening den største oplevelse og glæde man kan få her i livet.

 

____________________________________________________________________________________

Onsdag d. 22/9: Dobbeltbekkasiner, Tjørring

I forsøget på at lave en Tredækker fik jeg overtalt min 3 årige søn til traske i vandpytter på markerne ved Herningsholm Å. Så er det pludseligt sjovt at tage med far på fugletur! Det resulterede dog i svært våde bukser og kun 5 Dobbeltbekkasiner, så ikke den videre succes. Tidligere på dagen havde jeg lavet en Stenpikker samme sted, så der er da lidt fugle i omløb - selv i Herning.

På hjemmefronten er jeg så småt begyndt at opdatere denne side, men er spændt på hvor meget overskud der bliver i den kommende tid, hvor familien ventes forøget med et medlem om ca. 14 dage +/1 14 dage (tasken ER pakket). Indtil videre har jeg dog fået oprettet sider for årene 2009 og 2010, hvor det er hensigten, at "home" alene vil omfatte de seneste par indlæg og med link til de enkelte år.

____________________________________________________________________________________

Søndag d. 20/6: Toplærke, Thyborøn

Efter at have travet en lang række buske igennem på Harboøre Tange, var jeg efterhånden gået så sukkerkold, at et besøg hos bageren var den eneste løsning. Efter proviantering begav jeg mig via bredgade mod havnen for at bladre mågerne igennem, men jeg nåede ikke længere end til apoteket førend jeg opdagede en lærke midt på vejen. Det stod med det samme klar, at det var en Toplærke, med en mega punker top og med et helt anderledes jizz end hos sanglærke. Til trods for at jeg kun har en 17-85 mm. på Canon kameraet, lykkedes det at få hæderlige fotos da den gik ganske tillidsfuldt tæt på bilen - klassisk Toplærke! Lokaliteten indbyder egentligt også til arten, men den er ikke set her i 19 år? Da jeg var i færd med at fotografere den, kom der en modkørende bil, og fuglen stak af. En eftersøgning i området gav ikke resultat, men der er flere oplagte gemmesteder, så hold øje næste gang du er i Thyborøn!

 
Toplærke, Thyborøn d. 20/6 2010 Toplærke, Thyborøn d. 20/6 2010 Toplærke, Thyborøn d. 20/6 2010

Se flere fotos i galleriet her.

____________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 8/6: Spottesanger, Blåvand

Til alt held genfandt Anders Zuschlag søndagens Spottesanger, da den blev fundet syngende umiddelbart øst for Blåvand Fyr kl. 05.35. Jeg befandt mig heldigvis kun få hundrede meter væk sammen med Henrik Knudsen, idet vi egentligt var på vej til mosen i Blåvand, men de planer blev altså hurtigt droppet! Til trods for de få hundrede meter, var jeg alligevel forpustet da jeg nåede frem til den syngende Spottesanger, og det varede lidt inden den meget kærsangeragtige sang fik mig overbevist om at det rent faktisk var den. Lidt efter fik vi så også syn for sagen, og kunne efterfølgende nyde Spottesangeren må meget tæt  hold - en virkeligt fed oplevelse, især set i lyset af mit lidt vilde sats....

____________________________________________________________________________________

Lørdag d. 29/5: Slangeørn, Harrild Hede

Dagen inden havde Frits Rost meldt en aquila sp. fou og langsomt vest Harrild Hede kl. 10.30, og han angav endda at det formentlig var en Steppeørn.

Jeg fulgte op på rygtet, og kunne sammen med Hans Pinstrup og Niels Peter Brøgger melde den ud som Slangeørn kl. 10.05, hvor vi havde genfundet den på den sydøstlige del af Harrild Hede over Fruergårdsvej.

____________________________________________________________________________________

Lørdag d. 27/3: Rødhalset Gås, Vest Stadil Fjord

Rødhalset Gås 1 fortsat rast kl. 11.20 Vest Stadil Fjord kystvejen ved 8,5 km. Medobservatører var BEM, NVM og Jonas.

____________________________________________________________________________________

 

 

 

Copyright 2005-2011 © Ulf Eschou Møller