Home                                  Galleri                                  Artsliste                                  Artikler & Links                                  Uge 41
 

Om siden

Om Ulf Eschou Møller

Galleri

Artsliste

Artikler & Links

Uge 41

Ørkenstenpikker

Arsenal vs. Bolton

Fugle oplevelser:

 

Fugle i 2007

 

Mandag d. 31/1: Året der gik

Fugleåret startede med et dip på en mulig Amerikansk Pibesvane ved Vemb d. 6/1, men som kompensation noteredes en Hvidvinget Måge i Thorsminde, og allerede dagen efter var der igen en fed fugl i farvandet idet en Hvidnæbbet Lom kunne ses ved Husby Klit. Det var således en god start på januar, men det skulle vise sig at blive langt mere alvorligere idet min fødselsdag blev spoleret ved rygterne om en Østlig Turteldue i landsbyen Bække. Fuglen blev ikke fundet i felten men via hjemmesiden fotokritik.dk! Jeg twitchede desværre forgæves på min fødselsdag, men tirsdag d. 16/1 kom den i hus på en forrygende dag. Kun 14 dage efter kom det næste hit i form af en Sortstrubet Drossel ved Zoologisk Museum, København, så vi fik fyldt en bil og havde en hyggelig tur med fede nærstudier af den sjældne gæst fra Sibirien.

Februar forløb lidt mere stille, men i en midtuge blev en Stor Skrigeørn 2k fundet på Rømø, og idet jeg godt kunne tænke mig at se den i denne dragt, satte jeg kursen mod Rømø. Det skulle dog vise sig at ørnen var som sunket i jorden, så udbyttet fra turen blev ikke Skrigeørn men derimod en Rødhalset Gås i Ballum området og Fyrremejse i Høgsbro Plantage. I marts måned fik min mor endelig noteret Hedelærke i Hoverdal Plantage, og desuden blev tiden anvendt på Natugler ved Løvbakker og Høgildgård mens jeg i slutningen af måneden fik noteret min første Havørn ved Vest Stadil Fjord siden jeg begyndte at kikke der i 1993!

April indledtes med en havobs der gav hele 3 Sortstrubet Lom foruden 3 Havlit, hvilket er noget ud over sædvanligt. I midten af måneden tog jeg på stortur til Sønderjylland med KBC, og det blev en særdeles udbytterig tur med Sortspætte, Lille Flagspætte, Korttået Træløber, Trane m.v. i Draved Skov, Blåhalse i Rudbøl Kog, Fiskeørn, Havørn, Vandrefalk, Strandhjejler m.v. ved Saltvandssøen og slutteligt observation af ynglende Perleugler, Skovsneppe og Skovmår i en Midtjysk Plantage! I slutningen af måneden noteredes en stationær Hvidvinget Måge i Hvide Sande Havn, og de første Pomeransfugle havde indfundet sig ved Vest Stadil Fjord foruden en Hugorm.

Så blev det maj, og måneden indledtes med en tidlig Mursejler den 1. og en tur til Skagen den 4. Det blev en helt kanon tur til Skagen, hvor headlines var Stor Skrigeørn 2k (fuglen jeg dippede på Rømø), Steppehøg 2k, Gulirisk, Havørn 2, Gråmåge 2k, Hedehøg ad han, en tidlig Grå Fluesnapper og slutteligt 10 Hvidnæser på Grenen (min første obs af denne delfinart). Et vadefugle raid i midten af måneden gav ved stor indsats Krumnæbbet Ryle og Dværgryle, men når jeg nu ikke selv kunne finde hittet var det godt at HLL slog til ved Egå Engsø d. 18. maj. Her blev der meldt om Danmarks 2. Plettet Mudderklire, så der blev taget tidligt fri fra arbejdet og efter lidt kørsel kunne denne oversuveræne vader nydes ved Egå Engsø. Et par besøg i Blåvand i løbet af maj måned gav Blåvands 3. fund af Drosselrørsanger og Karmindompap mens en Sydlig Nattergal kunne nydes i slutningen af måneden ved Ilskov på hjemmebanen. På negativ siden oplevede jeg to dip på Hætteværling i Skagen, men alt dette var glemt da familieforøgelsen blev en realitet den 10 juni, hvor Jonas blev født. Uden tvivl den største oplevelse....

Af samme årsag var fuglene sat fuldstændigt i bero resten af juni, men der blev taget revanche i juli med to besøg til Møn på en uge! Første twitch blev på Dværgrørvagtel, Ulvshale hvilket var en fed oplevelse når man ser bort fra den mio myg der huserede i området. Andet twitch til Møn var på en Hvid Pelikan, der måske er lidt dubiøs. Den blev nok twitchet som better safe than sorry, men under alle omstændigheder var det en hyggelig tur. Få dage efter pelleturen til Møn, var det Blåvand der blev besøgt men desværre ville den tidligere observerede Brilleterne ikke vise sig, så måtte nøjes med en solskoldning, Almindelig Skråpe og Storkjove.

August blev måneden hvor Svend Erik Petersen slog til ved Agger Tange - Ørkendompap! Jeg var til grillfest om aftenen hvor den blev opdaget, så måtte køre en tidlige morgentur den 6/8, og det blev en helt uforglemmelig oplevelse med denne lille spøjse finke. August bød i øvrigt på Mellemkjove ved Nr. Lyngvig, men det blev september der igen bød på et hit, idet en Bairdsryle var fundet på Skagens Gren. Derfor twitchede jeg dagen efter et bryllup til Skagen for at se denne sjældne amerikanske ryle, der blot er landets 3. fund. Den skulle vise sig meget medgørlig, og kunne nydes på meget tæt hold - fed fed fugl.

September blev en måned i havfuglenes tegn, idet jeg igennem måneden fik set de fleste obligatoriske havfuglearter som Sodfarvet Skråpe, Stor Stormsvale (begge Nr. Lyngvig), Thorshane, Sabinemåge, Lille Kjove (alle Thorsminde), men også Brilleand ad han ved Husby Klit (fundet af JB) og en 90% Citronvipstjert trak ved Thorsminde d. 23/9 - øv at vi ikke fik set noget på fuglen!

Oktober blev igen efterårets bedste måned, og som ofte før var det i kraft af en helt igennem forrygende Uge 41. Igen i år talte vi arter og denne gang kun til og med torsdag aften - 143 blev det til. Dagenes bedste obs. blev: Sortstrubet Bynkefugl (6/10), Hvidnæbbet Lom (7/10), Krumnæbbet Ryle (8/10), Storpiber (9/10), Schwarz Løvsanger, Fuglekongesanger og Hvidbrynet Løvsanger (10/10), Sodfarvet Skråpe (11/10), Fuglekongesanger (12/10). Der er tilsyneladende tradition for at jeg får mindst én ny art hver gang vi samles... Uge 42 var arrangeret til en uges shopping i København (?!), men allerede om tirsdagen tog jeg retur til Jylland for at se giga rariteten Langhalet Tornskade på Skallingen og efterfølgende Sibirisk Sortstrubet Bynkefugl i Blåvand. Det blev et super twitch med en virkeligt smuk og overfed og oversjælden fugl!

November indledtes den 4/11 med en ny ædelart i form af Hvidbrynet Løvsanger i Nr. Lyngvig Fyrhave, og i midten af måneden sås en fænologisk sjov obs idet en Mursejler rastede i Ringkøbing (oprindeligt formodet at være en Gråsejler). Den resterende del af året blev brugt på diverse strøobs af Silkehaler indtil en 1k Rosenmåge på smukkeste vis rundede året af i Esbjerg Fiskerihavn. Den kunne nydes på meget tæt hold - så det var i sandhed et flot punktum for 2007.

Som opsummering kan lige nævnes at året gav 9 nye arter (Østlig Turteldue, Sortstrubet Drossel, Plettet Mudderklire, Dværgrørvagtel, Ørkendompap, Bairdsryle, Schwarz Løvsanger, Langhalet Tornskade og Rosenmåge), hvoraf Schwarz var den eneste i Ringkøbing Amt og den eneste med mere end 10 forudgående obs.

____________________________________________________________________________________

Fredag d. 28/12: Rosenmåge, Esbjerg Fiskerihavn

Kort før endnu en julefrokost tikkede en længe ventet dofcall ind på mobilen.... 1k Rosenmåge Esbjerg fiskerihavn 11.20-11.30- OZG via Bentzon! Igen var det Ole Zoltan Göller der havde fundet Rosenmåge (hans første var 10/3 2000, Vilslev), men idet vi netop var på vej ud af døren, måtte jeg pænt vente til om fredagen med at twitche. Det ret dårlige vejr taget i betragtning måtte den næsten raste, så det lykkedes at slå koldt vand i blodet, og det lykkedes vist også at hygge over julemaden. Jeg fik en aftale i stand med Jens Ballegaard og mine forældre, så der var lagt i kakkelovnen til at jeg endelig skulle få set den arktiske måge som det hidtil var lykkedes mig at undgå (af de nu 10 fund er de 7 gjort efter juni 1993, og heraf har 3 været stationære...).

Vi ankom til Esbjerg ca. samtidig med daggry, og da blev den allerede meldt ud, så det var blot at køre de sidste kilometer og få syn for sagen. Vi fik fundet frem til den rigtige kaj ved udløbet fra fiskerihavnen, og kunne med det samme konstatere at den unge Rosenmåge fløj rundt på tæt hold, og tilmed gav flere opvisninger hvor den kunne nydes på meget få meter! Fed, fed oplevelse!!

Det var ret tungt i vejret, og Rosenmågen fløj hurtigt når den var så tæt på, og derfor lykkedes det mig kun at få lidt stemningsbilleder af twitchere på kajen og af finderen Ole Zoltan Göller. Det lykkedes lidt bedre for min far, der har taget billedet yderst til højre (her kan man da se hvad det er!)

 
Esbjerg Havn d. 28/12 2007 OZG, Esbjerg Havn d. 28/12 2007 Rosenmåge 1cy, Esbjerg Havn d. 28/12 2007

Rosenmågen blev en meget værdig afslutning på fugleåret 2007, og det må da gerne blive en tradition med et mågehit ultimo december (tænk blot på Ismågen december 2006). Efter at have været noget bagud i måger, er der i de seneste år blevet ryddet godt op, så det kun er de tunge hits der venter: Stor Sorthovedet Måge, Thayers Måge, Præriemåge, Lattermåge og Danmarks første Tyndnæbbet Måge (den må da snart dukke op).

Billeder fra Esbjerg Havn og delvist af Rosenmåge kan ses i galleriet her.

Se de mange billeder af den langtidsstationære Rosenmågen fra Esbjerg Havn her og her, og favoritfotos her og her.

Fund af Rosenmåge i Danmark her.

____________________________________________________________________________________

Onsdag d. 26/12: Sumpmejser og Spætmejse, Alkjærhøj

Rent fuglemæssigt var det ret stille i juledagene, men jeg fik dog hevet 2 Sumpmejser og en Spætmejse hjem, imellem to måltider hos svigerfamilien. Selvom juledagene betyder flere dage fri fra arbejdet, er der sku ikke ret meget tid til fugl, når den ene julefrokost og juletradition efterfølges af den næste...!

____________________________________________________________________________________

Søndag d. 16/12: Silkehale, St. Lundgård Vej

En formiddagstur med barnevognen i Tjørring, gav igen vinterens skod art: Silkehale 25, der rastede kortvarigt for enden af St. Lundgård Vej. Idet obsen af halerne var så kortvarig, blev dagens hidtil bedste obs nok snarere en spurvehøg fra samme tur. Vi fik ligeledes set det nystartede Bakkens Biler, men det blev ikke lige til noget impulskøb i denne omgang da billigste bil i udstillingen var en brugt VW Passat stationcar til en kvart million.

____________________________________________________________________________________

Fredag d. 14/12: Silkehale, Østergade

Dagens obs fra arbejdet gav 25 Silkehaler samt ca. 20 Sjaggere, så det blev en pæn dag! Min arbejdsplads ligger centralt i Herning, så der er ikke mange chancer for store fugleoplevelser.... I øvrigt første sikre obs af Silkehale fra Østergade i år.

____________________________________________________________________________________

Søndag d. 9/12: Silkehale, St. Lundgård Vej

Jeg havde ikke set Silkehaler i Herning i ca. 14 dage, men de er her tilsyneladende stadigvæk, for genfandt flokken på 150 fugle ved Henning Jørgensen Cykler. En stor del af forklaringen på de manglende haler er jo nok de få lyse timer der er i døgnet på denne tid af året til at obse i, men vi går da heldigvis snart lysere tider i møde. Jeg glæder mig til april!!

____________________________________________________________________________________

Søndag d. 25/11: Silkehale, St. Lundgård Vej

Endelig kom Silkehale på matrikellisten! Jeg skulle gøre lidt indkøb i Fakta, og jeg genfandt her flokken på 150 haler på St. Lundgård Vej, hvilket rent faktisk fik mig til at spekulere i om jeg mon kunne se dem fra hjemmet hvis nu jeg kravlede op på garagetaget…. Helt så galt skulle det dog ikke gå, for da jeg kørte bilen ind i indkørslen, trak ca. 50 Silkehaler mod syd, lige hen over matriklen. Med den i hus fik jeg hentet en pind på Klaus Kevin, men jeg er sikkert stadig langt bagefter grundet den dårligere geografiske placering.

____________________________________________________________________________________

Lørdag d. 24/11: Silkehale, St. Lundgård Vej

Der er for alvor kommet godt gang i Silkehalerne, og fundet af en flok på 150 ved krydset St. Lundgård Vej og Tjelevej gav nye forhåbninger om en ny matrikelart. Desværre skulle vi til Ringkøbing, så der var ikke mulighed for at obse hjemmefra. Det er den hidtil største flok jeg har fundet denne vinter i Herning, men det begrænsede antal af lyse timer sætter så sandelig sine begrænsninger. Den største observation i Herning indtil nu denne vinter blev faktisk gjort i Tjørring dagen efter med 500 Silkehaler fordelt med 350 Tjelevej og 150 på Rosenholmvej se her.

____________________________________________________________________________________

Onsdag d. 21/11: Silkehale, H. P. Hansens Vej

Jeg er og bliver et B-menneske, og denne onsdag kom det mig rent faktisk til gavn. Dagene er jo ved at være ret korte, så der er ikke megen mulighed for at obse hverken før eller efter den normale arbejdstid, men hvis man nu sover en halv time over sig, ja så er der pludselig uanede muligheder.

Som de fleste dage tog jeg cyklen på arbejde, og til trods for at jeg hørte Korn via mobiltelefonen, fik jeg fundet 45 Silkehaler opdaget på kaldet…. Silkehalerne rastede i træerne ved Super Mini Spar på H.P. Hansens Vej.

____________________________________________________________________________________

Søndag d. 18/11: Silkehale, St. Lundgård Vej

Søndag var en rigtig familiedag med både hygge og huslige pligter. Jeg kan jo ligeså godt gå til bekendelse med det samme og indrømme, at jeg satte havemøblerne i garagen og SLOG GRÆS her midt i november! Det er jo pinligt sent, men på den anden side viser det blot at prioriteterne er anderledes, og når nu formålet var at køre græsslåmaskinen tør og gøre helt vinterklar, ja så går det jo nok.

Efter vinterklargøringen var overstået, stod det klart at vores lille søn var klar til en lur, så vi fik fundet barnevognen frem og gik en tur rundt i kvarteret. Da vi var ca. 30 meter fra matriklen, hørte jeg en Silkehale der trak over os i sydlig retning. Louise fik overtaget styringen af barnevognen, og jeg løb de sidste meter hen til matriklen, men desværre kunne jeg hverken høre eller se Silkehalen igen. Det var supertæt på en ny matrikelart, der ellers er svær at få nu hvor dagene er så korte. Jeg håber at kunne finde en i løbet af de kommende weekender, så jeg stadig har muligheden for at give Klaus Kevin lidt kamp i matrikelkonkurrencen.

____________________________________________________________________________________

Onsdag d. 14/11: Silkehaler, Herning

I forbindelse med et revisionsbesøg i den vestlige del af Herning, opdagede jeg en flok på ca. 40 Silkehaler ved Rønnebærvej. Ikke at der er den store sensation i dette, men det er da fedt at konstatere, at de er ankommet til byen igen i år. Jeg synes umiddelbart at de har været tidligt på den i år, så måske kan der ses ganske store flokke i løbet af vinteren.

____________________________________________________________________________________

Søndag d. 11/11: Mursejler, Ringkøbing

Engang i løbet af uge 45 talte jeg i telefon med Ole Amstrup og jeg kan rent faktisk ikke huske hvad samtalen gik på, men som en sidebemærkning gjorde han mig opmærksom på at Klaus Kevin havde indtastet en Sejler sp. i dofbasen.dk fra den 2/11 og han havde rent faktisk set den allerede den 30/10! Med tidspunktet i baghovedet er det dybt alarmerende, idet det potentielt kunne være en Gråsejler! Derfor sagde jeg til OA at det "bare ikke er i orden" - "Den skal meldes ud som sejler sp. - assistance ønskes med det samme!". Jeg udtænkte ved samme lejlighed følgende forholdsordre til KKK ved fund af Sejler sp. i ult. oktober / pri november:

 • Smid alt hvad du har i hænderne og kig på fuglen

 • Når den er ude af syne findes mobilen frem, og mens du kigger intenst, skriver du ved blindskrift en dofcall om "sejler sp. - assistance ønskes"

 • Du finder din arbejdsgiver, og giver meddelelse om at du holder resten af dagen fri

 • Du ringer til konen og siger at du først kommer hjem to timer efter at det er blevet mørkt

 • Du finder en kikkert

 • Du ræser rundt i hele byen og leder som en desperat!

Uheldigvis fik jeg ikke ringet og svinet Klaus inden jeg skulle på kursus torsdag-lørdag, og jeg havde nok lagt sejleren lidt på hylden. Derfor var jeg også noget overrasket over en sms fra mine forældre om torsdagen, idet der stod noget i retningen af "Hej Ulf. Hvad siger du til en grå sejler over RINDUM Kjærgård i dag?"...

Nu totalt chokket kunne jeg så læse de efterfølgende dofcalls med mulig Gråsejler over kjærgårdsvej, Ringkøbing hvor bl.a. KEK, OA og PBU var til stede. Da dagens kursusprogram var tilendebragt ringede jeg så til Ole for at høre nærmere, og var spændt på om jeg måske kunne hente en ny Amtsart (til trods for at amterne er nedlagt). Ud fra samtalen kunne jeg høre på Ole, at han ikke var helt sikker vedr. bestemmelsen, og vi drøftede observationsbetingelserne og fuglen generelle helhedsindtryk foruden farve (som Ole påpegede var meget mørk). Jeg talte også med Klaus, men det var den samme melding, at de egentligt havde set fuglen godt, men lyset var langt fra optimalt og de var endnu ikke sikre på bestemmelsen. Da jeg jo var på kursus til og med lørdag, var søndag min bedste chance, så måtte slå koldt vand i blodet...

Jeg talte igen med Ole, og på baggrund af dette billede var der stærke indicier for at der kunne være tale om en Gråsejler, idet grundfarven afviger væsentligt fra normalen hos Mursejler. Denne antagelse blev dog modstridt af et andet foto af fuglen, og der opstod debat om hvorvidt der blot var tale om en Murs. Samme dag blev fuglen meldt som Gråsejler, men med efterfølgende dementi og angivelse af usikkerhed om bestemmelsen, så der var stadig spænding da jeg ankom søndag middag til Rindum Kjærgård!

Jeg ankom sammen med mine forældre og mødte her bl.a. finderen Klaus Kevin (inkl. den samlede familie) samt ASF, STA og GM. Jeg hilste pænt på Alex og takkede for sidst (en forrygende uge 41), og snakken faldt så hurtigt ind på Sejleren, idet ASF nemlig var af den klare opfattelse, at der var tale om en Mursejler! Mens vi stod og småsnakkede, dukkede Sejleren så op, og i det superklare sollys fra en skyfri himmel (der gav optimale observationsbetingelser) fremstod den enormt mørk og spids i hånden, hvilket indikerede Mursejler. Bestemmelsen af Grå/Mursejler er langt fra det nemmeste i feltornitologien, men min første indskydelse da jeg så fuglens jizz og helhedsindtryk med hensyn til farver var, at det måtte være en Mursejler, så jeg kunne umiddelbart tilslutte mig ASF´s bestemmelse. I visse vinkler kunne man ane lysere partier ved armsvingfjerene i kontrast til ryggen, men efterfølgende kunne vi ud fra GM´s super fotos se, at der var tale om en fældningsgrænse, hvor de nye armsvingfjer var markant mørke i forhold til de ældre slidte fjer - se her. Der dukkede stadig flere birdere op, heriblandt Bo Daugaard, Carsten Laursen, Erik Overlund samt Henrik Knudsen, og vi blev enige om at den korrekte bestemmelse var fundet.

Konklusionen blev derfor at der var tale om en slidt Mursejler, og at fjerdragten pga. slid havde skiftet til en nuance der kunne give anledning til forvirring. Det var en superfed og lærerig fugl at se, selvom den blev degraderet til en Mursejler, og jeg kan godt forstå at den gav anledning til usikkerhed om bestemmelsen, når man tager de dårlige observationsbetingelser med i overvejelserne. At Oles billede viser en så tydelig lys farve, kan måske henføres til overbelysning, hvor kameraet har stillet blænden efter himlen? I hvert fald giver det endnu engang anledning til at mane til forsigtighed når man kaster sig ud i feltbestemmelse af sejlere ult. oktober / november, og at fotos kan snyde!

For flere fotos af Mursejleren fra Ringkøbing se her.

____________________________________________________________________________________

Onsdag d. 7/11: Silkehaler, Kaj Munks Vej, Herning

I forbindelse med mit arbejdet som revisor, skulle jeg på et to timers kursus omhandlende den nye arvelov hos Dahl, Herning. Selve kurset ved bl.a. Jens Bangsgaard var en super ajourføring i de nye regler, men til trods for den gode gennemgang, fik jeg registreret ca. 30 Silkehaler, der fouragerede i området umiddelbart nord for Dahl på Kaj Munks Vej. Det er de første Silkehaler jeg har konstateret i Herning denne vinter, men mon ikke der kommer en del flere når det for alvor bliver koldere længere nordpå...

____________________________________________________________________________________

Søndag d. 4/11: Hvidbrynet Løvsanger, Nr. Lyngvig Fyrhave

Weekenden inden var blevet brugt på paintball, rapelling ned af Ikast vandtårn og socialt samvær med familien. så jeg var noget opsat på en revanche. Derfor tog jeg til Nr. Lyngvig fyrhave denne søndag morgen, i håbet om at score den helt store gevinst eller måske igen finde en Fuglekongesanger her i starten af november, ligesen den 2. november 2000 hvor jeg fandt amtets første multiobs med 2 individer.

Obsen startede med stille vejr, høj solskin og rumlen i maven, så blev nødt til at lægge vejen forbi minimuseet og toiletbygningerne, inden den egentlige lusk kunne begynde. Med fornyet energi og ikke mindst koncentration kunne jeg så begynde på småfuglelusk i nordøst hjørnet af fyrhaven, der er bevokset med hyben, pil samt øvrige løv- og nåletræer, og som tidligere har huset arter som: Brun Løvsanger, Fuglekongesanger, Hvidbrynet Løvsanger, Karmindompap, Lille Fluesnapper, Lille/Steppegulbug sp.?, Høgesanger og endvidere obset fra samme sted: Sibirisk Sortstrubet Bynkefugl og Stor Korsnæb!

Der var perfekt lys på krattet og jeg spejdede intenst efter bevægelser, men det var et umiskendeligt kald der fangede min opmærksomhed hu-iIt, hu-iIt, hu-iIt, hu-iIt. HVAD! Det er jo Hvidbryn!! Jeg blev helt euforisk over at have scoret ny ædelart, og blev fuldstændigt hylet ud af den for det er jo mege sent for en hvidbryn. Kaldet var dog klokkeklart, og det varede ikke længe inden jeg fik fundet sibireren og kunne nyde den på tæt hold - rent klasseobs!

Jeg blev nødt til at udbasunere mit fund, så foruden en udmelding på dofcall hvor jeg anførte at den var med lyd, ringede jeg triumferende til bl.a. Jens, Erik, Ole og Knudsen. Det var lige før at svaret var standard: "Er du sikker på at det ikke er en humes?", men den blev fejet notorisk af banen for sagen var klar.

____________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 23/10: Isfugl og Bjergvipstjert, Herning

Dagens rute hjem fra arbejdet overraskede noget positivt med både Isfugl og Bjergvipstjert ved rensningsanlægget, så på sådan en dag er det jo ikke så slemt at bo i Herning... Jeg har jævnligt set Bjergvip langs Herningsholm Å, men Isfugl er noget mere sjælden, så det var et glædeligt gensyn. Rent faktisk byder Herning på flere hyggelige smålokaliteter, og med en ihærdig indsats vil det sikkert lykkes en dag at finde noget lidt mere usædvanligt, men det er klart at chancerne nok er små i forhold til mere kystnære lokaliteter.

____________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 16/10: Langhalet Tornskade, Skallingen

Efter en helt igennem super Uge 41, skulle jeg i år ikke tilbringe en uge på pinebænken på arbejdet, men derimod en uge sammen med familien og svigerfamilien i København. Allerede på turen derover fik jeg et par nyrestød idet Tretået Spætte blev genfundet i Skagen og en Kejserørn trak ind ved Stevns mens jeg stod på jordens røvhul: Fyn.... af alle steder! Det gjorde ret ondt, men jeg håber da at få dem at se en dag.

Jeg glædede mig dog til en uge sammen med familien, og jeg håbede på at felttræffet ikke ville gå helt over gevind, og at den Tretåede Spætte ville vise sig stationær (hvilket desværre kun delvist blev tilfældet). Det startede også meget godt med højt humør, men idyllen blev fuldstændig brudt at en chokmelding allerede mandag aften: "*GIGA* mandag skallingen Langhalet tornskade 17.45-? Skat*,Hkr+20" og efterfølgende blev dette udspecificeret til "midt skallingen v/rødt sommerhus".

Det var et totalt uventet fund, og den er af den kaliber der sikkert er "once in a lifetime", så jeg blev pludselig meget opsat på at tage et smut hjem til Jylland og efterlade hele familien i København. Jeg er sikkert kommet helt uden for pædagogisk rækkevidde, men hvis man har passionen og drømmene, er det vel også i orden bare en gang imellem at forfølge dem? Jeg fik overtalt min kone om det fornuftige i projektet, og hun er faktisk også meget large når det kommer til stykket, selvom det ofte kolliderer med vores fælles planer.

Jeg sendte derfor en div dofcall om ønsket lift/tilbyde 3 pladser, og det tog ikke ret lang tid før et hold på 5 var stablet på benene. Foruden mig selv var de deltagende Silas Olofson, Poul Ulrik, Janus Ethelberg og Mikkel Holck, og jeg ved ikke hvem det var der fik den geniale idé at vi skulle mødes på Rådhuspladsen kl. lort morgen, for hvordan finder en vestjyde lige frem dertil, når storby orienteringssansen er totalt underudviklet? Efter noget møje og besvær (herunder sikkert en ulovlig parkering) fik jeg dog samlet de hitsultne birdere op, og vi begav os nu mod Skallingen i håbet om at få set Giga rariteten.

Som udgangspunkt så det dog lidt dyster ud, for tornskader er ofte éndags fugle, og desuden hørte vi rygter om at den var forsøgt flushet af "jordbærhjelm" en halv time efter mørkets frembrud, og at en fugl sp. var fløjet ud af krattet.... Der var dog ikke andet at gøre, end at give den et forsøg, for det er ikke sikkert at vi nogensinde får chancen igen. Hvis den ikke var pp måtte vi jo så se om vi kunne finde en passende lynch straf til de personer der havde udøvet den tåbelige adfærd aftenen inden.

Da vi ankom til Skallingen var det stadigvæk ret mørkt, men en del twitchere havde allerede taget opstilling ved krattet hvor tornskaden var set gå til overnatning. Snakken gik lystigt og folk stod meget tæt på krattet, men heldigvis var der fornuftige til stede, der fik gennet folkemængden lidt længere væk. Efterhånden som dagen gryede kunne man mærke spændingen stige blandt twitcherne og måske begyndte frustrationerne så småt at melde sig, idet tornskaden endnu ikke havde vist sig.

Heldigvis behøvede vi ikke at vente ret længe, for Janus var gået lidt væk fra folkemængden og om på nordsiden af krattet, og pludseligt gjorde han tegn til os at den var genfundet!! Vi ræsede over stok og sten, for at komme om på den nordlige side af krattet og det varede ikke længe inden der spredte sig en fuldstændigt euforisk stemning, for der sad den super flotte giga raritet af en tornskade!!!! Vi nød efterfølgende synet af Danmarks første Langhalede Tornskade på tæt hold, og den blev meldt ud på dofcall som "lang torn pp tirs skallingen 07.30 OZG+50", så twitchere på der var på vej kunne adviseres om genfundet. Den sad meget fotogent, så det var meget uheldigt at mit kamera lå i København, men det var der jo ikke første gang i år hvor jeg ikke havde fået det med, så det blev igen kun til et par dårlige shots med mobilen.

 

Langhalet Tornskade, Skallingen d. 16/10 2007

Langhalet Tornskade, Skallingen d. 16/10 2007

Se fotos af Langhalet Tornskade i galleriet her

Se fotos på Netfugl af den Langhalede Tornskade fra Skallingen her

Se Silas´ fotos af den Langhalede Tornskade fra Skallingen her, her, her og her.

Den danske fugl er formentlig af racen ssp. erythronotus, og fra Nordvesteuropa foreligger der kun to tidligere fund hhv. fra Gotland, Sverige i juni 1999 og fra South Uist, Outer Hebrides, Skotland i november 2000, mens øvrige WP fund udgøres af Israel 1, Jordan 1, Kuwait 2, Tyrkiet 1, læs evt. mere her.

Efter at have nydt den smukke tornskade, besluttede vi os for at lægge vejen forbi Blåvand på hjemturen, idet vi gerne ville se den hunfarvede Sibirisk Sortstrubet Bynkefugl (ssp. maurus/stejnegeri) der skulle raste i mosen. Vi var ikke de eneste der havde fået den idé, men trods en større folkemængde, fik vi set den super godt i direkte sammenligning med vores hjemlige SSB. Jeg har kun én gang tidligere set Sibirisk Sortstrubet Bynkefugl (SSSB), og det var helt tilbage i oktober 1996 hvor Peter J Petersen, Hillerød fandt en på en uforglemmelig dag i Nr. Lyngvig fyrhave med Fuglekongesanger, Hvidbrynet Løvsanger og Sibirisk Sortstrubet Bynkefugl. Derfor var gensynet næsten som at få en ny art, og det blev faktisk også tilfældet mens vi var i Blåvand, idet rygterne spredte sig at BOURC´s taksonomiske udvalg endelig havde fået udskilt Kaspisk Måge til selvstændig art. Dette sofakryds var i det hele taget ret paradoksalt, idet min første obs var en sidegevinst på dip af Stor Sorthovedet Måge i Køge Havn d. 3/11 2001!

Vi rundede af i Blåvand efter nogle helt forrygende oplevelser, og var ret euforiske på vejen "hjem" mod Sjælland, og vi ramte København sidst på eftermiddagen. Min familie var ude at handle, så jeg kunne heldigvis nå at blive barberet og få et bad inden de returnerede til Kalvebod Brygge, men igen tikkede der en dofcall ind... Kobbersneppe sp. med sorte undervinger overflyvende Sneum Engsø! FUCK - hvis det er HUGO (Hudsonian Godwit), så er helvede løs og jeg på returtræk til Jylland... Den blev dog aldrig til noget og rygterne gik mest på feberobs, så jeg genfandt euforien og havde en hyggelig feriedag i København.

Se fotos af Sibirisk Sortstrubet Bynkefugl fra Blåvand her.

Se Silas´ fotos af Sibirisk Sortstrubet Bynkefugl fra Blåvand her og her.

____________________________________________________________________________________

Fredag d. 12/10: Uge 41 - Fuglekongesanger, Sdr. Lyngvig - en værdig afslutning

Vi havde efterhånden lusket de fleste steder efter phyller, men Sdr. Lyngvig var blevet lidt overset, så det ville vi råde bod på. PLAF havde allerede forladt selskabet, idet han skulle videre til noget familiefest, og ABB og LP var godt i gang med at pakke hjemme i sommerhuset, så det var kun ASF, EE og jeg der havde taget turen til krattet ved Sdr. Lyngvig. Da vi havde obset et stykke tid, var en Rødstjert blevet fundet, men det var et lille lavmælt kald der i første omgang skærpede opmærksomheden. Vi drejede alle tre på en tallerken og kiggede ind i krattet, men vi kunne ikke få øje på noget, og sagde vist heller ikke rigtigt noget til hinanden... Det lød ikke helt rigtigt, og tankerne begyndte at fokusere på Fuglekongesanger/Sortmejse?!

Kort efter får jeg øje på en lille Phyl midt inde i krattet, og det står med det samme klart hvor det lille lavmælte kald kom fra. Selvfølgelig blev jeg glædeligt overrasket over fundet, men fik vist kun sagt noget tørt at "her er en Fuglekongesanger....". Det skyldes jo nok at den tanke man gik rundt med var blevet bekræftet, så det var jo egentligt ikke den store overraskelse?

Jeg meldte fuglen ud på dofcall: "fre kl. 13.15- fuglekongesanger 1 rst Sdr. Lyngvig i krat syd for Lyngvig Camping. Lyngvigbanden (ASF,EE,UEM)", og det varede ikke længe inden Alex og Lennart indfandt sig. Vi kunne så nyde en rigtigt fed Fuglekongesanger, der var ganske medgørlig, og dermed kunne sætte et meget værdigt punktum for en fed Uge 41 2007. Jeg ærgrede mig lidt over at det ikke var en Hvidbrynet Løvsanger, for den mangler jeg stadig som ædelart, men den kommer jo nok en dag.

Det blev slutningen på endnu en helt forrygende Uge 41, der igen havde produceret en lang række fede fugle, men jeg glæder mig allerede til vi begynder igen i Uge 41 2008!

____________________________________________________________________________________

Torsdag d. 11/10: Uge 41 - SEP digter

Denne dag var virkeligt dagen efter phyl-festen, hvor vi ikke rigtigt fik fundet så meget nyt. Der blev hevet lidt flere arter hjem her i slutningen af konkurrencen, men et vejromslag lagde lidt en dæmper på gemytterne. Vi koncentrerede os mest om en havobs ved Nr. Lyngvig og efterfølgende kratlusk, og det kastede følgende af sig: Rødstrubet Lom 84, Mallemuk 1, Sodfarvet Skråpe 1, Sule 110, Pibeand 64, Spidsand 4, Fløjlsand 16, Hvinand 10, Dværgfalk 1, Almindelig Kjove 2, Dværgmåge 1, Ride 9, Splitterne 4, Lomvie 1, Alk 2, Søkonge 1, Skov/Mosehornugle i indtrækkende, Ringdrossel 1, Solsort 25, Sjagger 60, Vindrossel 200.

Med det lidt tunge vejr, var det ganske morsom da vi modtog nedenstående digt fra Svend Erik Petersen, idet det meget godt gengiver situationen:

"Hallopstrupvej!

Her er et pip til Lyngvigbanden,

thi den må muntres op minsandten!

Nu kommer I vel ingen vegne,

fordi det gav sig til at regne.

I går gik I amok i Løvser,

i dag står den på øl og bøvser.

Nu håber jeg, at fredag bringer

en albatros med megavinger

Selv må jeg leve uden fugl,

begravet i mit lektieskjul,

det´ lige før jeg ta´r billetten

OK, jeg bli´r - jeg har da Spætten.

God fredag, hvor I end er henne!

En hilsen til jer alle, Svende"

Om aftenen fik vi afgjort at det var Lennart der løb med sejren i gættekonkurrencen om hvor mange arter vi ville se i løbet af ugen, og jeg tror nok vi endte på 143 arter inden fredagens slutspurt....

____________________________________________________________________________________

Onsdag d. 10/10: Uge 41 - Schwarz Løvsanger, Fuglekongesanger og Hvidbrynet Løvsanger, Nr. Lyngvig - Phyl Fest!

Lyngvigbanden var delt denne morgen, hvor størstedelen var trukket til Hvide Sande for at observere småfugletræk. Lennart Pedersen var ikke så hurtigt ude af starthullerne, og ville aflevere diverse flasker fra foregående aftener i flaskecontaineren ved Nr. Lyngvig Fyrhave, og han observerede her kortvarigt en mulig Fuglekongesanger. Phyllen skulle vise sig at være ganske skulky, og han blev på lokaliteten yderligere halvanden time, inden han fik genfundet fuglen og set tilstrækkeligt til at fastslå bestemmelsen, hvorefter han ringede til os i Hvide Sande.

Vi ankom hurtigt til Nr. Lyngvig Fyrhave, og jeg meldte Fuglekongesangeren ud på dofcall kl. 9.15 og da var det kun Lennart der havde set den. Vi havde ved samme lejlighed kontaktet Jens Ballegaard, Christian Hjort og Leif Novrup om fundet, og allerede kl. 10 efter lidt søgen kunne vi alle nyde det sibiriske tigerdyr på tæt hold! Igen meldte jeg phyl på dofcall - nu som Lyngvigbanden re-united.... Det er absolut en af mine favoritfugle, og den seneste jeg havde set var faktisk tilbage i år 2000 hvor jeg fandt 2 i Nr. Lyngvig fyrhave, så det var et særdeles glædeligt gensyn.

Efter fundet af Fuglekongesangeren, besluttede Lennart sig for at luske videre i området ved kiosken, og idet han runder hjørnet ved kiosken og går langs krattet mod syd, flyver en phyl op fra hybenen og ryger ind i det tætte krat. LP hører et kort kald ved samme lejlighed og hans umiddelbare tanke var, at den lignede en Brun Løvsanger men at kaldet lød som Schwarz. Han kaldte på UEM og PLAF for at kunne holde krattet under opsyn og lytte efter eventuelle kald. Mens vi sad og lyttede og kiggede efter phyller, sagde Lennart at det nok bare havde været en grans, men vi besluttede os for at give den et seriøst forsøg i håbet om at få den bestemt. Erik ringede og spurgte om vi ”var klar til at løbe?!”, men det skulle vise sig blot at være en forespørgsel på om vi skulle finde en ny lokalitet (god humor). Jeg var noget modvillig, og fik vist sagt noget i retningen af ”øh… vi sidder lige og arbejder med et kald…. Vi har godt nok ikke hørt kaldet, men i kunne måske komme og hjælpe…”.

Kort efter at jeg har lagt røret på kommer der pludselig en phyl til syne i hjørnet af et fyrretræ, ca. en halv meter over jorden. Med det samme står det for mig klart, at det er Schwarz/Brun Løvsanger idet grundfarven er varm brun og den har en meget tydelig øjenbrynsstribe! Da jeg ingen erfaringer havde med Schwarz relaterede jeg til de Brune Løvsangere jeg har set, og phyllen fremstod her kraftigere, med varmere brun overside og med kraftigtigere øjenbrynsstribe. Jeg har dog også i baghovedet at arterne kan ligne hinanden meget, idet der kan være stor individuel variation i bl.a. øjenbrynsstriben, så jeg er endnu ikke 100% på artsbestemmelsen.

Fuglen sad kun fremme et kort øjeblik hvorefter den fløj ud i et isoleret hybenkrat lige syd for kiosken. Panikken begyndte at brede sig, og jeg fumlede med mobilen for at ringe til de andre, men ville på den anden side heller ikke slippe blikket fra krattet. Lennart beroligede mig med at resten af banden var på vej, så opgav at ringe. Da de ankom informerede jeg dem kort at ”vi har set en phyl, den havde tydelig øjenbrynsstribe og den var brun….” hvortil Erik udbryder et ”HVA?” i stor forundring. Jeg supplerede herefter at ”Jeg er næsten 100% på at det er en Schwarz!”. ASF spurgte mig, om det kunne have været en Gærdesmutte, men det afviste jeg blankt!!

Vi havde nu delvist omringet krattet bl.a. med assistance fra Christian Hjort, Jens Ballegaard og Leif Novrup, og vi ventede ikke længe inden phyllen fløj op fra krattet og landede i en lidt højere hybenbusk kun ca. 3 meter fra PLAF og jeg. Den sad dog igen kun ganske kort inden den strøg retur til hybenen og her kaldte den lige inden den sank dybt ned i hybenkrattet. Kaldet var nok til at få slået artsbestemmelsen fast til Schwarz Løvsanger, og det blev da også råbt fra de rutinerede ”lynkinesere”, der jo trods alt havde dugfrisk erfaring fra foråret (ASF,ABB og PLAF der var på Happy Island, Kina i maj). Igen strøg Schwarz op fra hybenkrattet for at flyve mod fyrhaven, og den var herefter fuldstændig sunket i jorden og blev ikke set efterfølgende.

Jeg meldte fuglen ud på dofcall med "Ons kl. 11.25- schwarz løvsanger rst. nr. lyngvig fyrhave Lyngvigbanden (LP**,ABB,ASF,EE,PLAF,UEM)+JB,CH+3", og det varede ikke længe inden de første twitchere indfandt sig, men desværre forgæves.

Vi besluttede os for at forlade fyrhaven i jagten på nye fugle, og vi returnerede derfor til Hvide Sande, hvor det nu var boldbanerne der stod for tur. Jeg valgte den strategi, at gå lidt væk fra de andre, men det skulle vise sig igen være en dum beslutning, for Erik havde ikke gået mange meter fra bilen før han fandt en Hvidbrynet Løvsanger bag "Klittens" klubhus!

Det var kun Erik og Lennart der så den til at starte med så igen igen skulle jeg melde phyl på dofcall "Ons kl. 13.10- hvidbrynet løvsanger 1 rst hvide sande boldbaner bag klubhus Lyngvigbanden (EE,LP) eftersøges pt af resten af banden". Vi eftersøgte den intenst, og det varede ikke længe inden vi alle fik set dagens 3. sibe-phyl fordelt på 3 arter! Via sms kontakt med Christiansø fik EKr udnævnt det som den hellige treenighed!'

Mens vi luskede ved Hvide Sande, modtog vi en dofcall om en Hvidbrynet Løvsanger i Nr. Lyngvig fyrhave, så da det alligevel var sidst på dagen, kunne vi lige så godt runde dagens phyl-fest af, hvor den også startede! Derfor tog vi turen til Nr. Lyngvig, og nød det sidste af eftermiddagen i selskab med Fuglekongesanger, Hvidbrynet Løvsanger og en række twitchere der fik plaster på såret efter dip på Schwarz. De der havde twitchet længst var RDN, SSL, JWC, der havde taget turen fra Gedser!

Den 10. oktober 2007 blev således dagen hvor Nr. Lyngvig Fyrhave og Hvide Sande bød på en helt uforglemmelig Phyl-fest der kan opsummeres således:

Art Fund i DK / Vestjylland Fotos på netfugl
Schwarz Løvsanger 19. eller 20. fund i Danmark jf. DK listen her

2. fund i Vestjylland (RK)

Fundet er tilsendt SU og beskrivelsen kan læses her.

 

Her
Fuglekongesanger ca. 15. fund af 16 fugle jf. dofbasen her samt årsrapporter for Vestjylland (RK)

 

Her
Hvidbrynet Løvsanger ca. 49. og 50. fund af 55 fugle jf. dofbasen her samt årsrapporter for Vestjylland (RK)

 

Her

Selvom det selvfølgelig blev phyllerne der blev dagens helt store højdepunkt, fik vi da også noteret diverse obs. Morgenobsen ved Hvide Sande kastede da i hvert fald en del af sig selvom vi kun var der i knap 2 timer: Rødstrubet Lom 35, Sule 2, Mørkbuget Knortegås 36, Fløjlsand 3, Dværgfalk 4, Dværgmåge 3, Ride 7, Havterne 1, Alk 1, Bjergvipstjert 3, Husrødstjert 3, Stenpikker 1 og Snespurv 7. Fyrhaven havde også diverse obs at byde på: Rødhals 15, Solsort 140, Sjagger 85, Vindrossel 300, Gransanger 3, Fuglekonge 80 og Lille Korsnæb 15, mens Hvide Sande om eftermiddagen supplerede med: Bjergvipstjert 1, Ringdrossel 1, Solsort 20, Sangdrossel 20, Vindrossel 800, Munk 2, Gransanger 10

____________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 9/10: Uge 41 - Storpiber 2, Bøvling Klit

Også denne dag startede med en havobs, men det blev kun i tidsrummet 7.45-9.00 så udbyttet blev ikke overvældende. Bedste obs var 2 Havterner, så vi begav os hastigt videre nordpå.

Jens Ballegaard havde jo allerede dagen inden meldt os om to 99,92% sikre Storpibere rastende ved Bøvling Klit, så vi kunne passende tage op og lave de sidste 0,08%! Vi begav os derfor fra Opstrupvej mod Bøvling Klit, og gjorde lige et kort hold lidt nord for Stenpikkergård, Vest Stadil, idet der rastede en del fugle på marken.

Her lavede jeg så en kæmpe brøler, idet jeg hørte et kald lige da vi parkerede, og jeg genkendte det som Storpiber! Jeg hørte kun kaldet én gang og der var ikke andre i bilen der reagerede, så jeg tyggede på om jeg simpelthen havde hørt forkert... Den slemme mistanke blev manet i jorden af en efterfølgende dofcall fra Senior Syndikatet, idet de meldte Storpiber fra netop Stenpikkergård! Hvordan fanden kunne jeg være så dum, for det betød jo lige at hele Lyngvigbanden havde bommet en Storpibs!

Vi fortsatte turen nordpå og gjorde et hold i Thorsminde for lige at tjekke for rastende fugle i havnen, hvilket viste sig at være en god idé, idet vi fik fundet 4 Sortgrå Ryler foruden 14 Sandløbere, Stenvender, Skærpiber 6 og en Havterne.

Jeg grublede fortsat over bommerten med Storpiberen ved Vest Stadil, men havde dog stadigvæk lidt af modet tilbage da vi fortsatte mod Bøvling Klit, og ud fra Jens Ballegaards stedbeskrivelse, kunne der ikke være megen tvivl om hvor det var. Idet sulten var begyndt at melde sig, besluttede vi os for lige at tage en bid brød, når vi nu alligevel sad og kiggede ud over strandengene, men vi havde ikke fået mange bider i den rigtige hals før vi nærmest brølede i kor: Storpiber!! Kaldet er så gennemtrængende og vi genfandt dem kl. 11 nøjagtigt samme sted som beskrevet ved 37,7 km. pælen. Efterfølgende kunne vi så nyde 2 Storpibere, men trods en ihærdig indsats på at få dem set på jorden, blev det kun til flugtobs men til gengæld på nært hold, så det var en rigtig fed oplevelse.

Den fede oplevelse med Storpiberne og mængden af fugle i øvrigt ved Bøvling Klit, gjorde at det blev en ret lang obs, med en del noteringer i bogen: Rørdrum 1, Grågås 520, [Indisk Gås] 1, Gravand 2, Krikand 2000, Gråand 150, Spidsand 50, Musvåge 2, Tårnfalk 1, Vandrefalk 2, Strandhjejle 10, Islandsk Ryle 2, Dværgryle 9, Almindelig Ryle 2000, Dobbeltbekkasin 10, Lille Kobbersneppe 30, Storspove 15 og Rødben 2.

Efter den fede obs ved selve Bøvling Klit, prøvede vi at kratluske ved Thorsminde, og i de gigantiske krat fik vi kun fundet Gærdesanger 1, Gransanger 1, Husrødstjert 1 og Bjergvipstjert 1 foruden en rastende adult Havterne i havnebassinet på fjordsiden.

Vi fortsatte turen ved Vest Stadil Fjord, der dog ikke bød på det store, og samtidig kunne Ole Amstrup så hælde lidt salt i phyl-såret, idet det lille tipperkrat havde produceret Hvidbrynet Løvsanger...! De bedste registreringer fra eftermiddagen blev: Rørdrum 2, Fjeldvåge 1, Dværgfalk 1, Dværgryle 1, Brushane 1, Huldue 1, Ringdrossel 6, Sjagger 60, Vindrossel 800, Gransanger 3 og Skægmejse 1.

____________________________________________________________________________________

Mandag d. 8/10: Uge 41 - Krumnæbbet Ryle, Vest Stadil Fjord

Denne mandag var lidt sløv, og det lykkedes os ikke at få støvet noget spændende op, men fik registreret en del arter til gættekonkurrencen.

Vi startede ellers dagen med en havobs, der gav en del arter i bogen: Rødstrubet Lom 126 s, Gråstrubet Lappedykker 1 s, Mallemuk 4, Sule 78, Mørkbuget Knortegås 3 s, Troldand, Sortand 150, Fløjlsand 6, Toppet Skallesluger 3, Dværgfalk 3 s, Sortgrå Ryle 2 n, Storkjove 3, Ride 4, Havterne 2, Lomvie 3 og Alk 6. Det var især de sydtrækkende Dværgfalke og Storkjoverne der holdt humøret oppe, mens vi forgæves søgte efter Sabinemågen.

Efter en velfortjent frokost, begav vi os til Vest Stadil Fjord med henblik på at få ryddet op i mange af de almindelige arter, og det lykkedes ganske godt. Der var dog også et par overraskelser imellem, idet Alex S. Frich fandt 2 Krumnæbbede Ryler og 4 Dværgryler, der rastede sammen med 14 Lille Kobbersneppe, 450 Hjejler og 350 Viber på en mark ud for Mellemdyb. Her havde vi ganske gode oversigtsforhold, og kombineret med diverse stop i området fik vi desuden set Lille Lappedykker 2, Toppet Lappedykker 2, Kortnæbbet Gås 270, Grågrås 325, Bramgås 4, Pibeand 200, Knarand 20, Krikand 1500, Spidsand 5, Skeand 1, Rørhøg 1, Blå Kærhøg 3, Spurvehøg 4, Musvåge 4, Vandrefalk 1 hun, Vandrikse 1, Brushane 1, Dobbeltbekkasin 32 og Huldue 5.

Vi havde selskab af Søndervig Senior Syndikat på Klitten i Uge 41, og derfor fik vi sidst på eftermiddagen en melding om 2 99,92% sikre Storpibere ved Bøvling Klit, hvor det kun var Jens Ballegaard og Leif Novrup der havde hørt/set dem. Ud fra Jens´ beskrivelse var jeg nu heller ikke meget i tvivl, så lagde i kakkelovnen for at vi måske skulle prøve dem senere, for Storpiber er for fed.

Det var dog blevet lidt sent på dagen, så virkede formålsløst at ræse til Bøvling Klit i håbet om at genfinde dem, så vi nøjedes med dagens trods alt ganske gode obs, hvor Alex S. Frich tog bordenden for fundet af Krumnæbbet Ryle.

____________________________________________________________________________________

Søndag d. 7/10: Uge 41 - Hvidnæbbet Lom, Nr. Lyngvig - en pinlig affære!

Vejrmeldingen til denne første hele obsdag for Lyngvigbanden, lovede ok for en havobs, så vi ville tage opstilling ved Nr. Lyngvig tidligt om morgenen. Solen skinnede fra en næsten skyfri himmel, og der blæste en frisk vind fra sydvest, så det var ganske gode forhold.

På vej til havobsen fandt vi en Blå Kærhøg han der trak syd over klitterne mens der fortsat rastede Sortstrubet Bynkefugl i fyrhaven. Desuden fik vi registreret Agerhøne og Lille Korsnæb inden havobsen kunne begynde.

Allerede tidligt på obsen opdagedes en lom der rastede i brændingen, og det stod hurtigt klart, at det var en Storlom! Fed start på Uge 41... Idet lommen rastede i brændingen, var den ikke så langt fra kysten, men høj bølgegang gjorde det ret svært at få længerevarende kig på fuglen. Vi fik dog bearbejdet vores samlede synsindtryk, hvor det i første omgang synedes at ryggen ikke var skællet, den virkede ret markeret på halsen og næbet var lyst men ikke lysstofrør-lyst (hvorfor vi tilskrev det lyse næb som et resultat af det kraftige solskin). Disse feltkarakterer peger stærkt mod Islom, så vores første melding på dofcall blev derfor: søn kl. 9.15 Islom 2k rst. Nr. Lyngvig, Lyngvigbanden.

Vi fortsatte obsen, og lommen forsvandt helt for os i perioder, så det var først omkring middagstid inden den blev genopdaget, nu noget tættere på land. Det stod egentligt ret hurtigt klart, at det ikke helt stemte med de indtryk vi havde fået om formiddagen. Næbbet var lyst (men ikke overdrevent lyst) og det blev konstant holdt vinklet opad som om den havde opstoppernæse eller kiggede efter flyvemaskiner! Desuden syntes jeg at tyngdepunktet lå langt fortil på kroppen og halssiden virkede nu mere udflydende uden en egentligt "fjerboa". Vi koncentrerede os ret meget om næbbet, og vi kunne konstatere, at den var lys på næbryggen ved spidsen, og dermed kunne Islom i realiteten udelukkes. Desuden syntes vi at vi kunne erkende lysskældning på ryggen, så der måtte snarere være tale om en 1k Hvidnæbbet Lom! Mens vi sad og efterprøvet alle feltkendetegn, prøvede lommen at lette, men kunne i første omgang ikke få røven med op over vandskorpen. Den forsøgte endnu engang, og det lignede faktisk en jumbojet på vej ud over startbanen, idet det store lokum var nede og skrabe vandet med bugen hele tre gange før den fik tilstrækkelig fart på til at lette helt. Der var nu ingen tvivl, det VAR en Hvidnæbbet Lom! På sydtrækket overhalede den en Rødstrubet Lom, der lignede en dværg i forhold til den enorme lom....

Ombestemmelsen medførte så en ny udmelding på dofcall i form af: søn kl. 13.15 Hvidnæbbet Lom 1k rst-trk s, Nr. Lyngvig, Lyngvigbanden og denne blev efterfulgt af en dementi på islommen: søn dementi islom, ombestemt til Hvidnæb Lom Nordsøen off Lyngvig 5 flove (Tyndskibanden). Denne udmelding var kraftigt inspireret af RoC´s sms til ASF, og viser da med alt tydelighed at manden har humor! Det affødte selvfølgelig også en hel del henvendelser, men de fleste havde i hvert fald et stort glimt i øjet, og der er da nok også blevet trukket på en del smilebånd rundt omkring!

Foruden den drilske lom, fik vi fyldt notesbogen med flere trækobs bl.a. Rødstrubet Lom 46, Sortstrubet Lom 1R, Gråstrubet Lappedykker 1, Sule 12, Spidsand 10, Ederfugl 29, Fløjlsand 16, Almindelig Kjove 4, Dværgmåge 1, Ride 1, Alk 12 og Bjerglærke 3, så alt i alt var det en meget god obs ved Lyngvig.

Efter havobsen, tog vi en lille frokost inden turen gik videre til Hvide Sande, der bød på Skærpiber, 2 Bjergvipstjert, 1 Stenpikker og hele 7 Gransangere (men ingen Hvidbryn...), så vi vendte tilbage til Lyngvig senere på eftermiddagen, i håbet om at eftermiddagstrækket måske kunne give noget. Det var ikke ligefrem skrivekramper vi led at i løbet af de to timer, men vi fik da noteret Rødstrubet Lom 9, Toppet Lappedykker 1, Gråstrubet Lappedykker 2, Sule 5 og Dværgmåge 1.

____________________________________________________________________________________

Lørdag d. 6/10: Uge 41 - Sortstrubet Bynkefugl, Nr. Lyngvig - startskuddet

Så blev det atter Uge 41 og det er jo traditionelt set et af årets ornitologiske højdepunkter, hvor topbirding og socialt samvær er i fokus ved Nr. Lyngvig. Årets hold var traditionen tro en stærk opstilling med Alex B. Bühring, Alex Sand Frich, Lennart Pedersen, Peter Lafranz, Erik Enevoldsen og undertegnede.

Jeg havde aftalt med ASF, at jeg ville hente ham på banegården i Ringkøbing, og at vi så efterfølgende ville hente Erik i Søndervig. Det skulle dog vise sig, at Getz´en hurtigt blev pakket til bristepunktet, og at der allerede her ville opstå et mindre logistik problem, der dog kunne løses ved at Erik tog cyklen til Opstrupvej. Vi indlogerede herefter og bød hinanden velkommen til endnu en uge med 100% fugl....

Derfor blev det lidt op ad formiddagen inden vi var klar til aflægge Nr. Lyngvig fyrhave det første visit af mange. Der var ikke mange småfugle i krattene, men besøget kastede alligevel 2 Sortstrubede Bynkefugle af sig, og dermed tog jeg (måske noget ufortjent) den eftertragtede bordende for fundet af dagens fugl! Foruden de to SSB registrerede vi 6 sydtrækkende Spurvehøge, 1 Husrødstjert, 2 Munke og 2 Topmejser.

Efter Lyngvig Fyrhave, ville vi kratluske ved Hvide Sande og kørte til Falckstationen, der jo tidligere har produceret Dværgværling. Der var faktisk en del fugle her, hvor Eriks fund af Grå Fluesnapper var det mest opsigtsvækkende, idet fundet er fænologisk ret interessant, og det er også vores første obs af denne art i Uge 41. Desuden fandt vi hele 7 rastende Bjergvipstjerter, 2 Landsvaler, 1 Husrødstjert, 1 Ederfugl, 2 Stenpikkere, 2 Vindrosler og 2 Munke.

Det var jo ikke ligefrem de helt store fund, men nu var vi i gang....

____________________________________________________________________________________

Søndag d. 23/9: Brilleand, Husby Klit, Lille Kjove og 90% Citronvipstjert, Thorsminde

Min birdermor har købt Benny Génsbølls gamle teleskop, og det virker tilsyneladende helt perfekt, idet hun selv genfandt Brilleanden kl. 07.40 ved Husby Klit. Men det manglede da egentligt også bare, for hun var jo den eneste der manglede den.... det blev vistnok art nr. 300!

Vi mødte her Martin Søgaard Nielsen, der havde taget den lange tur fra Fyn for at birde i det rigtige Vestjylland. Det skal dog her siges, at det rigtige Vestjylland denne dag var plaget af en ret tyk tåge, og det var kun i et begrænset tidsrum, at vi kunne se Brilleanden, der trods alt lå et pænt stykke fra kysten sammen med ca. 100 Sortænder. Det var derfor ikke den helt store nydelse, og det varede ikke længe inden tågen tog så meget til, at vi dårligt nok kunne se vandkanten! Derfor var det super at vi kunne få en aktuel melding fra Thorsminde, hvor Erik og Jens obsede, og således blev det at vi twitchede den rastende Sabinemåge, sammen med MSN og EEE der ligesom Martin havde taget turen fra Fyn.

Da vi ankom til Thorsminde skulle det vise sig at Sabinemågen fortsat var pp foruden ca. 10 birdere, så lokaliteten var sandelig dækket ind denne dag! Vinden var drejet i sydøst, så det stod ret hurtigt klar at det var småfugle der skulle satses på frem for at spejde efter Kuhl. Det var en rigtig hyggelig obs, hvor der både blev obset men også snakket en del, da trækket af småfugle ikke var vildt overvældende...

Pludselig hører jeg et kald der er vildt alarmerende! Erik reagerer samtidig på kaldet, og det står hurtigt klart at det er fra en Vipstjert sp. og det lyder bestemt ikke som en Hvid, Gul eller Bjerg! Flere af os får kikkerten på Vipstjerten, men i det virkeligt dårlige lys kan vi overhovedet ikke se nogen feltkendetegn! Jeg var med det samme overbevist om at vi lige havde bommet en Citronvipstjert, men vi kunne intet gøre ved den, ud over at putte den i skabet (sammen med den Lille Kjove fra dagen inden). Martin havde fotograferet længere nede af stranden, og da han kom tilbage til vores gruppe fik vi afklaret, at han havde haft nøjagtigt samme opfattelse. Efterfølgende konferering med "Calls of Eastern Vagrants" har været som en deja-vu oplevelse, så det var hamrende ærgerligt at vi ikke fik set noget på fuglen...

Efter en hel formiddags obs i Thorsminde begav vi os sydpå igen, idet jeg skulle nå hjem til middag i Ringkøbing kl. 12. Vi gjorde et kort hold ved Husby Klit hvor flere spejdede forgæves efter Brilleanden, men netop som vi ville køre hjem ringede Martin fra Thorsminde: Adult Lille Kjove rst på stranden ved Thorsminde! Det MÅTTE være den jeg fandt aftenen forinden, så jeg var virkeligt opsat på at få den set nu hvor den bekræftede min oprindelige bestemmelse...(og Kjoven så kunne tages ud af skabet igen, så der var plads til Citronvipstjerten)

Der var ikke meget betænkningstid.... vi kastede os ind i bilerne og ræsede nord på, men vi kom desværre for sent. Kjoven var trukket ud over havet igen, og havde lagt sig til rast et godt stykke ude. Derfor lykkedes det også kun lige akkurat at få den genfundet rastende på havet, men afstanden var så stor, at man kun kunne konstatere en Kjove med skarpt afsat hætte, så den store nydelse var det desværre ikke.

Derfor henviser jeg til Martin Søgaard Nielsens fede fotos af Lille Kjove her

Billeder af Lille Kjove på Netfugl her

____________________________________________________________________________________

Lørdag d. 22/9: Thorshane, Sabinemåge og 90% Lille Kjove, Thorsminde

Erik startede dagen med en chokmelding: Kuhls Skråpe trk. syd ved Thorsminde kl. 08.08, og kunne samtidig melde om Thorshane og Sabinemåge pp foruden trækkende Sodfarvet Skråpe 2 og Lille Kjove! Senere samme dag fandt han 3 Sabinemåger ved Husby Klit og JB´s Brilleand ad han var fortsat pp samme sted!!

Efterfølgende har Erik på ægte vestjysk maner udtalt, at "han havde en ganske ok dag....." Det må man sige, og fandens også at det ikke var om søndagen at der var havfugle bonanza for jeg havde besluttet at tage til Thorsminde om søndagen nu hvor der var meldt Thors og Sabine. I løbet af lørdagen fik jeg så opsnuset, at David Boertmann og Stinne Aastrup med stor sandsynlighed havde set nordtrækkende Kuhls ved Thorsminde fredag eftermiddag, så jeg fik tanken at den måske rastede i området frem for at være en trækkende fugl. Derfor fik jeg arrangeret en eftermiddagstur til Thorsminde sammen med Karl Erik Kristensen, hvor vi kørte fra Ringkøbing ved 15-tiden og ville så have nogen timer i Thorsminde med havobs.

Med det samme vi ankom til Thorsminde, fik vi Thorshanen at se, idet den rastede lige neden for obs stedet umiddelbart syd for havneindløbet. Det er altid fedt at se en rastende Thorshane, og denne var da især publikumsvenlig (den høje søgang gjorde det dog svært at digiscope). Det varede heller ikke længe inden Sabinemågen kom i hus, så på den front var turen allerede en succes. Jeg må dog indrømme, at tankerne gik på Cory/Kuhl, så der blev havobset en del. Desværre blev det en langtrukken havobs hvor Hr. Kuhl glimtede ved sit fravær....

 
Thorshane 1cy, Thorsminde d. 22/9 2007 Thorshane 1cy, Thorsminde d. 22/9 2007 Thorshane 1cy, Thorsminde d. 22/9 2007

Se fotos af Thorshane i galleriet her

Kort tid inden vi ville køre hjemad ca. ved 18-tiden, opdagede jeg en Kjove sp. stik vest for os, men desværre trak den syd direkte ned i et irriterende modlys. Ud fra jizzet var jeg dog næsten 100% på at det var en Lille Kjove, og det blev forstærket af, at jeg nåede at se en meget velmarkeret hætte. Da blev jeg bange, idet det så måtte være en adult fugl, og dem var der vist ikke meldt særligt mange af i efteråret! Desuden kunne jeg ikke konstatere forlængede halefjer, så valgte at putte den ind i skabet med følgende kommentar til Mogens Erlandsen og Karl Erik Kristensen: "Jeg er sikker på at vi lige har bommet en Lille Kjove...."

Det blev således både en super tur, men alligevel nagede dippet på Kuhl og den forbandede Kjove jeg ikke fik gjort god.... Det skulle dog vise sig dagen efter, at jeg bare skulle have lidt hjælp - se 23/9 2007

____________________________________________________________________________________

Søndag d. 16/9: Sodfarvet Skråpe og Stor Stormsvale, Nr. Lyngvig

Medio september og vind fra sydvest er en super cocktail, hvis man vil se havfugle ved Nr. Lyngvig. Tidspunktet er ideelt for Sodfarvet Skråpe, Sabinemåge og Stor Stormsvale, og det blev da næste også afkastet af dagens havobs ved Nr. Lyngvig sammen med bl.a. Erik Enevoldsen, Jens Ballegaard og Svend Erik Petersen. Det skal dog her hurtigt bemærkes, at der kun blev set Sodf  og Stor Svale med én af hver, hvilket overskriften jo også indikerer og en sikker Sabine blev det ikke til, selvom jeg var tæt ved at lave en. Jeg så nemlig en langt ude måge i nordvestlig retning, der sagtens kunne have været en Sabine, men den forsvandt for mig da den kom længere sydpå. Lidt ærgerligt, men sådan er havobs jo (hvis man er bare en smule selvkritisk - Rider i Blåvand i uge 42 findes vist slet ikke - det er Sabinemåger det hele!)

Af dagens øvrige obs foruden ovenstående, kan nævnes: Mallemuk 1, Sule 73, Fløjlsand 1, Stenvender 7, Storkjove 1, Ride 42 (hvoraf SEP nok kun så en enkelt eller to), Lomvie 1 og Alk 16. Så det blev en ganske god havobs, selvom man selvfølgelig gerne ville have set lidt flere af de sjove eller allerhelst én af de dyre...

____________________________________________________________________________________

Søndag d. 2/9: Bairdsryle, Grenen, Skagen

Jeg var til bryllup hele lørdagen, hvor RoC fandt en Bairdsryle i Skagen samme dag, så var noget spændt på om den ville være at finde om søndagen. Den blev dog meldt ud meget tidligt, og da var jeg slet ikke i stand til at køre efter den endnu! Jeg var totalt bombet efter en hyggelig fest aftenen før, så ventede til frokosttid med at køre nordpå efter en kort konsultation med RoC, der lovede den pp hvis jeg tog slik eller øl med til finderen!

Jeg aftalte at jeg skulle følges med Stinne Aastrup, da hun kunne se på Netfugl.dk, at jeg ikke havde set Bairds. Jeg hentede hende i Viborg omkring middagstid hvorefter turen gik mod Grenen, og lad være sagt med det samme, det var en virkeligt lang tur... Heldigvis kom der positive meldinger indimellem, og det gav jo forhåbninger om at rylen fortsat ville være på plads når vi langt om længe ville ankomme.

Da vi endelig kom til Danmarks ende, puttede vi mønter i parkometeret og provianterede i kiosken, så vi havde den lovede belønning til RoC. Vi fortsatte det sidste stykke til fods mod den nye strandeng ca. 400 meter vest for Grenen, og der var vel ca. 7-8 birdere der holdt øje med Bairdsrylen, så det blev et ret nemt twitch. Bairdsrylen blev gennemfotograferet af de tilstedeværende fotografer, men den var også meget meget fotogen, idet de rastende ryler var særdeles tillidsfulde. Derfor var det også noget ærgerligt, at jeg ikke fik mit kamera med, men det blev da til nogle dårlige forsøg med mobiltelefonen, der vist lige kan gå an som dokumentationsfoto.

 
Bairdsryle 1cy, Grenen, Skagen d. 2/9 2007 Bairdsryle 1cy, Grenen, Skagen d. 2/9 2007 Bairdsryle 1cy, Grenen, Skagen d. 2/9 2007

Det var en virkeligt fed ryle at se, for dens jizz var så særegent med den ovale, nærmest fladtrykte krop og det meget langstrakte bagparti i form af de særdeles lange vinger. Når den fouragerede gik den endnu mere ned i knæ, og det så nærmest ud som om den gik på hælene! Desuden gav det et meget fedt indtryk i felten med den skællede overside, og man kunne se befjeringen på undernæbbet. Vi nød fuglen indtil ca. 15.30, og af hensyn til øvrige twitchere meldte jeg den pp kl. 15.30, hvor den fortsat fouragerede 400m vest for Grenens spids. Da var vi de eneste birdere på Grenen, så RoC fik ikke sin belønning for fundet, men han kan jo altid finde noget nyt, så jeg kan skænke en fadøl....

Fotos af Bairdsrylen er opdateret i galleriet her

Se bedre fotos af Bairdsrylen her, her, her og her

Se et videoklip af Bairdsrylen her (copyright Flemming Ahlmann)

Læs mere om fund af Bairdsryle her

Efterfølgende kørte STA og jeg ned til havnen for at lede efter Topskarv, men vi var dårligt nok begyndt at lede, før der blev meldt en 1k lige vest for havneindløbet kl. 16.20, så det var nærmest en formssag at få den på årslisten! Nu er Skagen havn egentligt ganske stor, men kun få dage forinden havde STA været i Skagen for netop at se Topskarv, så der var kyndig vejvisning. Selve fuglen var nu ikke vildt sindsoprivende, idet den var et stykke væk, men i stedet blev det til en hyggelig snak med Lennart Pedersen, der også var i Skagen i disse dage.

____________________________________________________________________________________

Fredag d. 31/8: Gul Vipstjert, St. Lundgård Vej

Vores genboer skulle giftes den efterfølgende lørdag, så hele vores del af vejen var på den anden ende for at få lavet en æresport. Vi skulle alle mødes hos brudeparrets nabo, og vi var vel samlet ca. 18 mennesker om at skulle lave én æresport! Det var faktisk første gang at vi mødte flere af beboerne fra vejen, men det var egentligt ganske godt lige at mødes, inden vi skulle til brylluppet dagen efter. Selve byggeprocessen var meget underholdende og præget af kaos. Som første led i konstruktionen skulle der hamres et par pinde sammen, men der var ikke lige nogen der havde styr på målene, så der blev sendt et par spioner af sted med en tommestok. Desuden manglede der pludselig pynt til samme, så flere af vores naboer ræsede hjem efter trillebøre og yderligere pyntegrønt. Vi havde Jonas med, så kastede os ikke lige umiddelbart ud i det store projekt, men kunne så i stedet konstatere en nordtrækkende Gul Vipstjert over St. Lundgård Vej. Det var brandærgerligt at jeg ikke kunne nå hjem til matriklen og få den i bogen, men det giver da forhåbninger om at jeg nok skal få fundet én en dag.

____________________________________________________________________________________

Fredag d. 24/8: Sortklire, St. Lundgård Vej

Tidligt denne fredag morgen stod jeg og børstede tænder inden jeg skulle møde på arbejdet. Da jeg havde været i bad, stod badeværelsesvinduet på klem, så der kunne luftes grundigt ud, og hermed var vejen så banet for en ny matrikelart - Sortklire! Jeg hørte kaldet på lang afstand, og tænkte ved mig selv, at hvis jeg havde stået ved kysten, ja så havde jeg hugget til på Sortklire med det samme, men kunne det nu også passe her midt inde i landet? Heldigvis har Sortkliren fulgt Herningsholm Å på trækket sydpå, og jeg kunne så høre den flere gange, ganske fint og alt tvivl blev totalt elimineret. Jeg har ikke umiddelbart så mange erfaringer med vadefugle fra indlandslokaliteter, så for mig var det lidt af en dark horse, med en registrering i Tjørring og fra matriklen.

____________________________________________________________________________________

Torsdag d. 23/8: Ugle sp., St. Lundgård Vej

I skumringen spottede jeg en ugle der fløj over matriklen, men jeg kunne ikke se tilstrækkeligt på den, til at kunne fastslå artsforholdet. Baseret på mit førstehåndsindtryk af jizzet, tror jeg at det var en Skovhornugle, men da jeg ikke er sikker, må den stå som en bobler til matrikellisten. Det var selvfølgelig noget ærgerligt, for den kan nok blive svær at få på listen, og jeg tror ikke at Klaus Kevin har den noteret. Dermed havde jeg jo en oplagt mulighed for at få indhentet ham lidt, men smed det hele på jorden, bare fordi jeg ikke vil holde mig til mit førstehåndsindtryk....

____________________________________________________________________________________

Lørdag d. 18/8: Mellemkjove, Nr. Lyngvig

Dagens havobs. ved Nr. Lyngvig sammen med Erik og Jens gav ikke det store træk, men Erik fandt kl. 06.55 en Kjove sp. der rastede på vandet. Den lettede dog kort efter, og vi kunne så konstatere at det var en fed adult Mellemkjove med kølle og hele molivitten! Den trak målrettet sydpå, men kunne nydes i et pænt tidsrum. Det blev dagens eneste fede obs, da de øvrigt registrerede blev sølle: Sule 31, Ederfugl 4, Strandskade 100, Islandsk Ryle 1, Almindelig Ryle 25 og Almindelige Kjove 3. Når dagens trækobs var så skuffende, må det siges at vi alligevel var ret heldige med en Mellemkjove, der absolut er en af mine favorit havfugle. Den er bare for fed når den både majestætisk og kraftfuldt baner sig vej over havet og indgyder respekt!

____________________________________________________________________________________

Mandag d. 6/8: Ørkendompap, Agger Tange, Færgeleje

Søndag aften var Jonas, Louise og jeg inviteret til grillaften hos nogle gode venner i Tjørring. Vejret var super fint, og vi kunne nyde aftenen udenfor med god mad og hygge. Af samme årsag fik jeg aldrig taget det opkald der kom fra Svend Erik Petersen sidst på eftermiddagen, men jeg fik et kæmpe chok da jeg så hørte min mobilsvar og læste den SMS som SEP havde sendt til mig ved 18-tiden…. ØRKENDOMPAP!

Det kunne næsten ikke være andet med den beskrivelse som han sendte via SMS: ”Hej, alle! Agger Tange ved færgelejet 17.00: En sandsynlig Ørkendompap, i hvert fald en lignende. Lille, korthalet finkeagtig fugl, næsten ensfarvet gråbrun, mere grålig underside – med svagt rosa anstrøg. Kraftigt hoved m brungrå kinder og grålig nakke og isse. Kraftigt finkenæb, rosa-orange. Kort hale m rosb anstrøg på yderskafterne, ditto på hsvfj. Lyse ben m rødligt anstrøg. Stærkt bølget flugt, hvor den korte hale var tydelig. Stum. Det er jeg også. Kh, SEP”.

Træls at jeg ikke fik taget telefonen, for kunne godt have nået den samme dag, men jeg ville nok alligevel ikke have kørt fra middagsselskabet? Nu var det i hvert fald for sent at køre, så måtte håbe på at den ville være på plads næste morgen, og kunne så følge med i de øvrige meldinger fra Agger Tange.

Det viste sig at fuglen blev meldt ud første gang af RoC, og hvordan i alverden han havde opsnuset det så hurtigt, vides ikke. Men i hvert fald kom meldingen sidst på søndagen som: *BreakingNews* Ørkendompap 2k+ han 1700+2019- færgelejet Agger Tange SEP* CKP HHN. Det var nu ikke helt korrekt idet SEP med familie allerede havde forladt lokaliteten, og han havde så efterfølgende fået adviseret bl.a. Karl Erik Kristensen og Ole Amstrup. Det var på baggrund heraf, at Henrik Haaning og CKP blev informeret om fundet, idet Ole Amstrup fik dem omdirigeret på deres vej til Tipperne hvor de skulle deltage i en optælling. HHN og CKP havde knapt genfundet fuglen før RoC ringede og spurgte om den var pp!!! Hvordan opfangede RoC´s radar dette?!

Allerede samme aften kom dette billede på, taget af Gerner Majlandt, og som det ses af tilhørende kommentarer, blev fuglens oprindelse sat i fokus. Det skulle dog vise sig at Ørkendompappen var helt uden ringe, men at fældningen var unormal, hvilket efter min mening kan skyldes nærkontakt med en kat eller en spurvehøg. Debatten om spontanitet foregik mest ved dette foto, men efter min mening er der mest der taler for en spontan forekomst:

 • Arten er påvist i Nordeuropa og fundet passer fint ind i det kendte forekomstmønster
 • Arten er rødliste art, og er således omfattet af forbud mod handel
 • Arten er ikke umiddelbart kendt som fangenskabsfugl
 • Fuglen var tillidsfuld, hvilket også er beskrevet i litteraturen
 • Efter min mening må fuglens skader være opstået ved nærkontakt med eks. spurvehøg, og de specifikke skader vurderer jeg som værende mere sandsynlige som følge af et liv i naturen frem for i fangenskab

Hvorom alting er, så er det ikke mig der skal tage stilling til spontanitets spørgsmålet, men det bliver da med interesse at jeg ser frem til afgørelsen fra SU.

Meget vigtigere end alt det teoretiske snak er dog at se fuglen, og dagen efter var vi godt 35 mand der havde taget opstilling ved Færgelejet. Allerede kl. 05.17 blev fuglen genfundet 40 m nordøst herfor, og kunne efterfølgende nydes på nært hold. Det lykkedes her at få taget en række dokumentationsfotos af denne fede fugl, men jeg henviser til netfugl for langt bedre fotos jf. linket nedenfor.

Det var en kanonfed oplevelse at se Ørkendompappen (som vi jo blev snydt for under invasionen i 2005) og det var sandelig en bombe af de store. Det var virkeligt et fedt fund af Svend Erik Petersen, og det viser jo igen at han er hamrende skrap til jizz observationer! Det er virkeligt ærgerligt at han er så lidt i felten...

Efter at have nydt fuglen i en god time, begav jeg mig hjemad for lige at kunne nå på arbejde med ca. en halv times forsinkelse. De fleste af mine kolleger lettede lidt på øjenbrynet da jeg fortalte hvad jeg havde fået min morgen til at gå med, men de har vist på den anden side konstateret, at jeg er uden for pædagogisk rækkevidde! Birding er og bliver en livsstil....

Ørkendompap 2cy han, Agger Tange d. 6/8 2007

 

Ørkendompap 2cy han, Agger Tange d. 6/8 2007

 

Ørkendompap 2cy han, Agger Tange d. 6/8 2007

 

 
Ørkendompap 2cy han, Agger Tange d. 6/8 2007

 

Ørkendompap 2cy han, Agger Tange d. 6/8 2007

 

 

Læs i øvrigt Svend Eriks finderberetning på Netfugl her.

Se flere fotos af Ørkendompappen fra Agger Tange i galleriet her eller på Netfugl her.

____________________________________________________________________________________

Søndag d. 29/7: Alk, Nr. Lyngvig

Af overskriften fremgår sikkert at det ikke blev en havobs der gik over i historien som den mest sindsoprivende, men for mig er der et eller andet fedt ved at se Alke ved Nr. Lyngvig. Det skal her bemærkes at jeg igennem 7 år kæmpede med at få en sikker Alk på listen, idet det først lykkedes den 21. oktober 2000 efter adskillige lige-ved-og-næsten oplevelser! Jeg ved godt at det burde være statistisk umuligt at havobse sporadisk i 7 år UDEN at se Alk, men det hænger nok sammen med dårligere optik, høj selvkritik og sikkert også manglende erfaring dengang. I år er det dog knap så fedt at se Alke, da de store tal der har forekommet ved vestkysten, skyldes fødemangel – læs mere her.

Tilbage til obsen der egentligt var ganske kedelig. Jeg startede selv med at obse (og fik her ram på Alken), men fik efterfølgende selskab af STA og DMB. Turens noteringer fremgår af følgende registrering i dofbasen.dk – her. Dagens bedste obs foruden Alken var de små Regnspover der sædvanen tro raster på hedeområdet nord for fyret.

Det blev således ikke til et gensyn med Balearskråpe der ellers var meldt i stor stil omkring månedsskiftet – se her.

____________________________________________________________________________________

Mandag d. 23/7: Almindelig Skråpe og Storkjove, Blåvand

Søndag sidst på eftermiddagen kom en bekræftende dofcall på den Brilleterne son Henrik Mikkelsen havde fundet i Blåvand dagen før. Meldingen kom noget ubelejligt da min søster og hendes kæreste kom på besøg for at vi lige kunne nå at fejre hende på hendes fødselsdag, inden de skulle videre i byen for at spise. Da de kørte vurderede jeg jeg, at det ville være lidt for sindssygt at køre så sent på dagen, og at der ville være en fair chance næste morgen, hvor ternerne trækker fra overnatning på Langli til hukket for at fouragere. Et hold bestående af STA, TBN, BD og jeg kørte meget tidligt af sted mod Blåvand, for at se de første udtrækkende terner ved Sydhukket.

Allerede da vi ankom, kunne vi se de første Hav/Fjordterner trække mod hukket, så vi placerede os ved Sydhukket for at se dem forbitrække på tæt hold. Det er en stor oplevelse at se dette morgen fourageringstræk hvor Hav/Fjordternerne altid er de mest morgenfriske, og hvor Splitternerne lidt senere på formiddagen tager over. Vi spejdede dog forgæves efter den sjældne Brilleterne, så op ad formiddagen flyttede vi obsposten til selve hukket i det håb, at ternen ville komme ind til rast på revlerne ved lavvande og måske stranden ved højvande.

Her mødte vi flere birdere der havde taget turen til Blåvand for at se Brillen, bl.a. ASF, RSN, Maura, HKn og John Mikkelsen. Det blev en meget lang dag i den bagende sol, og det lykkedes aldrig at få fundet rariteten. Til gengæld fik jeg en solskoldning på næsen og det ene øre, og spillede mig selv helt ud ved ikke at tage med de andre hjem om eftermiddagen, men i stedet køre alle de lyse timer helt ud. Heldigvis kunne jeg få et lift til Varde med ASF efter er fourageringstræk til Burger King i Blåvand, men den blev over midnat inden jeg igen var på banegården i Herning, hvor en træt Louise og en sovende Jonas hentede mig.

Af nedenstående billeder fremgår det vist med alt tydelighed hvorfor ternen ikke blev genfundet, men vi havde dog en fair chance idet ASF obsede flittigt.

 

Hvorfor vi IKKE så Brilleterne - TBN, Blåvand d. 23/7 2007

Hvorfor vi IKKE så Brilleterne - RSN, Blåvand d. 23/7 2007

Hvorfor vi alligevel havde en fair chance for at se Brilleterne - ASF, Blåvand d. 23/7 2007

Selvom det lyder meget trist med et dyrt dip på Brilleterne, ja så var dagen langt fra spildt. ASF fik bl.a. fundet Almindelig Skråpe og Storkjove, så lidt sjove fugle blev det da til trods alt, og jeg blev da en erfaring rigere: Hvis fuglen er SÅ dyr, så kør med det samme...

____________________________________________________________________________________

Torsdag d. 19/7: [Hvid Pelikan], Hegnede Bugt, Møn

Nu var jeg sandelig kommet i gang med at birde igen, så meldingen om en [Hvid Pelikan] ved Hegnede (hvor vi netop 4 dage forinden havde stået og kigget efter Damklire) vakte ny interesse. Familien Møller var hjemvendt til Tjørring, så udgangspunktet blev en opsamling af AKV fra Lemvig, og vi skulle så mødes med OA og HKn ved Fredericia. Traditionelt set har Pelikaner altid været sat i relation til fangenskabsfugle, men efter godkendelsen af sidste års Krøltoppede Pelikan, skal man ikke helt afskrive dem.... Derfor tog vi chancen, og alt andet lige er det bare et eller andet over at se sådan et lokum i felten. Desuden lød meldingen på at den var uden ringe og var intakt i vingen - døm selv.

Pelle kunne skimtes allerede da vi ankom, og den blev meldt ud af morgenfriske RoC* som Alm. Pelikan 2K+, 03.37- Luddeholme, Stege Bugt. Foruden vor bilfuld der bestod af HKn, OA, AKV og undertegnede, var flere twitchere mødt op til den lidt dubiøse pelle. På dofcallen var bl.a. anført RoC, EC, MBH, JBH, THH, JMP, HeM, PiM, PBH, SKr og HMH. Mon der var nogen der ville være "better safe than sorry" efter at have brændt nallerne på Krøllebølle sidste år?

[Hvid Pelikan], Hegnede, Møn d. 19/7 2007

[Hvid Pelikan], Hegnede, Møn d. 19/7 2007

Oplevelsen var i hvert fald stor, men efterfølgende har det vist sig, at der kan sættes store spørgsmålstegn ved dens spontanitet - læs mere her.

Mine fotos af den [Hvide Pelikan] blev ikke fremragende grundet manglende lys og evner se her, men der kan ses gode fotos her.

Nogen vil måske kalde det bindegalt at tage til Møn 2 gange på en uge for at twitche fugle - og jeg er tilbøjelig til at give dem ret, set ud fra en ikke-birders synspunkt. Der er dog en høj grad af socialt samvær foruden unikke naturoplevelser i twitching, så gør jer ikke til dommere over vores livsstil!

____________________________________________________________________________________

Søndag d. 15/7: Dværgrørvagtel, Ulvshale, Møn

I over en måned har alt disponibel tid været brugt på familien, og det har været en superhyggelig tid, hvor det lille ny vidunder skulle læres at kende. Derfor blev der heller ikke birdet i den tid, men jeg savnede det heller ikke rigtigt.

Da jeg endelig fik sommerferie tikkede den første reelle melding ind på dofcall om Dværgrørvagtel ved Veddelen, Ulvshale, Møn. Hele familien var netop kommet til Ringkøbing for at tilbringe nogle dage her i sommerferien, så det var da lidt ubelejligt, men på den anden var der heller ikke langt til det nærmeste lift mod Møn, så jeg fik halet en aftale i stand. Vi drog af sted ved tretiden om eftermiddagen, for at vi kunne være klar til aftenens sumplyt, og vi skulle lige omkring Korskroen for at få følgeskab af Henrik Knudsen.

Da vi ankom til Møn, besluttede vi os for at lede lidt efter den Damklire der var meldt tidligere fra Hegnede, men trods ret intens eftersøgning, lykkedes det ikke at genfinde den. Det skal da også lige siges at den vist heller ikke blev set på lokaliteten efterfølgende.... Vi fortsatte mod Veddelen, Ulvshale og spottede her en mindre kaffebar! Det var blevet ret tiltrængt, og vi kunne her lave aftenfouragering og nyde en kop kaffe. Kaffebarens personale var i øvrigt noget forundret over vores tilstedeværelse, og spurgte noget nysgerrigt ind til hvorfor der pludselig stod 4 mænd med kikkerter midt i kaffebaren. Svaret var ret lige til.... "jo vi er kørt fra Jylland for i nat at lytte efter en Dværgrørvagtel, der siger ligesom en Atlingand...."! De har nok tænkt deres...

Vi fortsatte turen det sidste stykke og parkerede kort før campingpladsen. Her skulle det blive en ret ulidelig ventetid. Det var ikke det sociale der manglede, for vi mødte mange birdere i felten, men der var nok ca. 1 mia. myg der blot sad og ventede på ofre! Derfor stod man næsten konstant og prøvede at vifte myggene væk, og samtidig kunne man høre flere folk gøre det samme hvilket alt i alt gjorde det ret svært at udøve en korrekt sumplyt!

Det skulle vise sig at LAK (iført vaders?) gik rundt ude midt i Veddelen, og han kunne dirigere tropperne så Dværgrørvagtelen blev meldt pp Veddelen, Ulvshale kl. 23.05 efter den længe venten og de ca. 1 mia. myg! Vi var vel ca. 75 ornitter, så der var en del for myggene at suge blod af.

Den første lyttepost var langt fra optimal, men vi fik gode dessiner under vejs, og fandt frem til en god lyttepost, hvilket dog medførte 2 støvler under vand, og nogle særdeles våde sokker på resten af turen! Det var dog det hele værd, for det var en fed oplevelse at stå der i sumpen i den varme julinat og lytte på Dværgrørvagtelen der knirkede løs. LAK fik en kanon god optagelse af fuglen der kan hører her.

Fundet af Dværgrørvagtel er det 10. i Danmark og det seneste siden 1998 - læs mere her.

Turen hjem gik planmæssigt (foruden de våde strømper) og var hjemme i Ringkøbing igen meget tidligt mandag morgen. Mine forældre twitchede faktisk også fra Ringkøbing, idet min far gerne ville prøve at gå en morgentur ved Møns Klint! Af samme årsag overnattede de i bilen på campingpladsen ved Veddelen, og det var vist også ok hvis man ser bort fra de ca. 100 myg der måtte aflives inde i bilen. Loftet i "løven" bærer den dag i dag præg af de mange myggelig fra den skæbnesvangre nat i juli....

____________________________________________________________________________________

Søndag d. 10/6: Jonas

Mit livs hidtil største oplevelse, og ganske givet en der har ændret mit liv for bestandigt, indtraf søndag den 10. juni kl. 14.20, da vores søn Jonas blev født. Det var rent emotionelt helt ubeskriveligt med mange blandede følelser af glæde, kærlighed, spænding, nysgerrighed etc. Jeg kunne slet ikke styre mit eget følelsesregister, så sad med glædestårer trillende ned af kinderne (hvorfor øgenavnet Tudeulf måske ikke er helt hen i skoven?) og var helt lamslået af det store under der skete for øjnene af mig. Han målte 51 cm. og vejede 3.250 g ved fødslen, hvilket vist nok er en ganske almindelig størrelse. For én gangs skyld var fuglekiggeriet sat helt i bero, og det var rent faktisk slet ikke interessant!!!

Vi opholdt os på Herning Sygehus i nogle dage, indtil vi fik fundet en rytme, og vendte så hjemad til Tjørring, som nystiftet familie... Efterfølgende har været en fantastisk tid, hvor alle glæder og gode oplevelser langt overstiger de pligter der nu engang følger med. Man kommer helt til at forundres over hvad man brugte sin fritid på inden han kom til verdenen! Det er bare helt ubeskriveligt fantastisk, og det har så sandeligt ændret prioriteterne i livet!

 

Jonas 10. juni 2007

Jonas 28. juli 2007

Jonas 5. august 2007

____________________________________________________________________________________

Lørdag d. 2/6: Hættedip, Skagen og Sydlig Nattergal, Ilskov

Idet Hætteværlingen blev meldt ca. dagligt, vurderede jeg at chancen ville være ganske pæn lørdag morgen, så tog en solo-morgentur til Skagen i håb om at få set den. På vejen satte jeg farten ned ved Ilskov rensningsanlæg, og kunne med nedrullede vinduer konstatere den fortsatte tilstedeværelse af den Sydlige Nattergal. Det måtte da være et godt tegn!

Da jeg nærmede mig Skagen fandt jeg en nordtrækkende Fiskeørn ved Gyvelstien og det gav da modet endnu et hak opad. Desværre skulle det vise sig at Værlingen ikke var ment til at skulle ses af mig, så det blev andet Hættedip på en uge..... Jeg tager det dog ikke så tungt, for der bliver da fundet Hætteværling ved vestkysten i ny og næ, så måske jeg selv får støvet én op ved Nr. Lyngvig en dag?

____________________________________________________________________________________

Onsdag d. 30/5: Hætte- og Skrigeørnedip, Skagen og Sydlig Nattergal ved Ilskov

Omkring månedsskiftet maj/juni er alle muligheder åbne, og i dag var det Skagen der slog til med fundet af en 2k han Hætteværling. Jeg var på arbejde, men fik arrangeret fri og lavet aftale med Karl Erik Kristensen, der skulle hente mig ved Q8 i Tjørring. I håbet om at den ville blive til at have med at gøre, begav vi os mod Skagen, men manglen på positive udmeldinger gav anledning til bekymringer. Det skulle også vise sig da vi nåede frem, at den var sunket i jorden, og trods intens eftersøgning lykkedes det ikke at genfinde værlingen. Som en sidegevinst fik vi dog set en 2k Skestork der trak over den gamle strandsø, og det må da siges at være noget af et lokalhit! Dofcall tikkede igen ind og denne gang fra Flagbakken hvor den Lille Skrigeørn var set trække mod Store Klit. En hurtig vurdering opprioriterede at genfinde Hætteværlingen, så trods et kort desperat forsøg ved Store Klit på vejen hjemad, blev det således et dobbeltdip i Skagen!

På vejen hjemad stoppede vi lige kort ved den Sydlige Nattergal, og for sjovs skyld meldte vi den ud som værende pp af to observatører på returtræk fra Hætte- og Skrigeørne dip. Det har så efterfølgende givet anledning til et nyt øgenavn til mig i form af "Tudeulf", men det er da ikke helt uden humor! Jeg ved i hvert fald at mindst én af de to opretshavere har udvist en noget større tudefjæs!!

____________________________________________________________________________________

Lørdag d. 26/5: Karmindompap i Blåvand og Sydlig Nattergal ved Ilskov

Efter sidste weekends fede oplevelse med Drosselrørs i Blåvand, ville jeg gentage succesen og tage en endagstur til det sydvestjyske frem for en endagstur til Skagen. Det blev egentlig en ok tur, men der skete ikke så meget i Blåvand denne dag, og set i bakspejlet skulle jeg nok have valgt Skagen i stedet. Der er dog altid noget rigtigt fedt ved at komme til Blåvand, der jo trods alt var hjemmebane hele efteråret 2002, og alt kan jo ske her om foråret (men ikke i efteråret 2002)!

Jeg havde snakket med Henrik Knudsen dagen inden, så han var klar over at jeg ville komme til Blåvand meget tidligt om morgenen. Jeg blev dog alligevel noget overrasket da han ringede til mig mens det stadig var ret mørkt, og kunne berette om en mulig Dværghornugle hørt kortvarigt! Jeg satte naturligt nok farten lidt op, men slap speederen og passerede byskiltet ved Assing syd for Kibæk efter lovens forskrifter. Jeg kiggede lige i bakspejlet og så en bred bil hale ind på mig, og i samme øjeblik skar et par blå blink igennem natten. Hjertet for op i halsen og pulsen steg til 800, men jeg fik holdt på bilen og parkerede fint i vejsiden. En betjent kom hen og spurgte efter mit lasede kørekort, hvilket jeg da udleverede straks mens adrenalinen pumpede rundt i kroppen. Efter lidt venten kom han tilbage med ordene "alt er i orden" - og jeg kunne så slappe lidt af. Han spurgte samtidig om jeg skulle ud at kigge på fugle, hvilket jeg kunne besvare bekræftende. Der er nok ikke så mange andre der kører rundt med Swarovski´en klar kl. 4 om morgenen? Jeg fik spurgt ind til hvorfor jeg blev standset, og han forklarede venligt at de rent rutinemæssigt stopper mange på den tid af døgnet, idet flere tager chancen og kører hjem fra en bytur i beruset tilstand....

Efter denne lidt pudsige oplevelse fortsatte jeg mod Blåvand, men desværre blev mysteriet om den mulig Dværghornugle ikke løst. Vi brugte en del tid på at luske, men det lykkedes ikke rigtigt at støve noget op denne dag. Derfor blev dagens bedste obs. i Blåvand en gammel han Karmindompap. Af øvrige observationer kan følgende nævnes: Sandløber 75 rst, Stenvender 8 rst, Huldue 2 rst, Husrødstjert 1 2k han ringm., Gulbug 5 rst, Broget Fluesnapper 1 hun ringm., Rødrygget Tornskade 1 ad han rst.

Socialt var dagen super, idet flere prominente birdere var tilstede. Foruden føromtalte HKn var også MSN, MIJ og PBH på pletten, så det var ganske hyggeligt. Eksempelvis hentede PBH basser til hele truppen, hvilket bestemt faldt i god jord! Derfor var nyre stødet heller ikke så kraftigt da Skagen meldte om Lille Skrigeørn, for den skal jeg nok få set en dag...

Dagen var dog ikke slut endnu hvad angik muligheden for at få et sub-hit i bogen, for den Sydlige Nattergal som Peder Pedersen havde fundet ved Ilskov rensningsanlæg blev nemlig meldt pp. Dermed var det oplagt at jeg lige kunne runde dagens tur af ved Ilskov, for at få et nyt kommune kryds... Da jeg ankom til lokaliteten sad der en gruppe sjællandske birdere, og de kunne berette at den Sydlige Nattergal sad og subsang med jævne mellemrum. Jeg måtte da også vente hele 2 minutter inden den lod sig høre!!! Det blev en fed afslutning på en ganske ok dag, og det lykkedes tilmed at få to glimt af fuglen.

____________________________________________________________________________________

Mandag d. 21/5: Nattergal i Uldum Kær

Så var det blevet mandag, og den stod på skolegang i Kolding igen. Da jeg nu havde fulgt lidt med i hvor Savi var meldt fra i Uldum Kær, tænkte jeg at jeg ville gøre et nyt desperat forsøg på at få den lokaliseret. Jeg kom ikke tidligt nok af sted hjemmefra, til at jeg kunne nå den inden undervisningen, så igen ville det blive et forsøg midt eftermiddag, hvilket langt fra er optimalt. Resultatet blev sandelig også derefter, for igen måtte jeg konstatere, at jeg nok ikke skulle have Savi i bogen i år. Til gengæld var der et væld af Nattergale, hvilket er superfedt når man er vestjyde og aldrig har SET en..... Jeg må tilstå at jeg brugte dirty tricks ved at anvende Nokia 6233 kombineret med en konverteret mp3 fil, så jeg kunne spille et eksemplar frem. Den var meget nysgerrig efter hvem der havde vovet sig ind i dens revir, og jeg fik således SET Nattergal for første gang i mit liv, og det endda så tæt på, at nærfocus til sidst ikke kunne følge med. Hele seancen varede nok ca. et minut, og jeg skyndte mig så at slukke for surrogat-galen, så den kunne få ro til at kvidre løs og hævde sit revir.

____________________________________________________________________________________

Søndag d. 20/5: Drosselrørsanger i Blåvand

Jeg var sikker på at Blåvand ville lave noget stort i foråret, og når nu Henrik Knudsen og Martin Søgaard Nielsen ville være dernede denne søndag, var det oplagt med en morgentur! Da jeg kom derned viste det sig at Michael Johansen også kom til Blåvand, så det var en hyggelig forsamling med gensyn, der desuden fik følgeskab af PBH, HKr, LSt.

Vi stod og småsnakkede mens MSN gik mod sydhukket for at starte dagens morgenobs. Det varede dog ikke længe inden han kom styrtende og fortalte om en syngende Drosselrørsanger midt på P-pladsen! Vi skyndte os derop, og den sad stadig i det tætte buskads og skrattede løs. Det lykkedes at få nogle korte glimt af det store bæst, og i mellemtiden fik HKn installeret CD afspiller i stationshaven, hvilket viste sig at være særdeles effektivt. Det varede således ikke længe inden den fløj fra det massive hybenkrat på P-pladsen, mod stationshaven for at blive fanget til ringmærkning lidt senere. MIJ var helt i hopla, da han fik en ny mærkeart, mens vi andre bare var glade for at se den i hånden.....

 

Drosselrørsanger, Blåvand d. 20/5 2007

Drosselrørsanger, Blåvand d. 20/5 2007

Drosselrørsanger, Blåvand d. 20/5 2007

Det er vist kun min anden observation af Drosselrørsanger i Danmark, og det er da ganske sjovt så at se den i Blåvand hvor det kun er 3. fund og kun den anden ringmærket!

Dagens øvrige observationer i Blåvand omfattede bl.a. Islandsk Ryle 28, Stenvender 4, Almindelig Kjove 1, Rødrygget Tornskade 2.

Se flere fotos af Drosselrørsanger i galleriet her

____________________________________________________________________________________

Fredag d. 18/5: Plettet Mudderklire ved Egå Engsø

I år havde jeg ikke fået arrangeret fri fredagen efter Kristi Himmelfart, og det tenderer det katastrofale, for der sker altid noget i denne miniferie. Vejret var ikke særligt lovende med hård nordvestenvind og byger, så dagene var mere oplagte til vadefugle end til rovfugletræk over Skagen. Det skulle da også vise sig at det var på vadefuglefronten at bomben sprang, idet Henning Lykke Larsen fandt en adult Plettet Mudderklire ved Egå Engsø. Fundet skete tidligt på formiddagen, og jeg gik fuldstændig i selvsving på arbejdet, da jeg ikke ville gå glip af denne fede vader - og tilmed Danmarks kun 2. fund! Da førstefundet skete i august 2005 skulle jeg øve brudevals samme aften, så valgte fornuftigt nok at blive hjemme....

Jeg kunne ikke forlade arbejdet lige med det samme, så stressede med at få de sidste arbejdsopgaver løst, før jeg kunne cykle hjem i bedste epo-stil, høj af adrenalin. Fruen derhjemme fik besked på at hvis hun skulle i Ikea, så var der afgang NU, men da det egentlige formål blev afsløret, valgte hun at lade mig tosse af sted alene. Jeg pakkede grejet, og begav mig så mod Egå Engsø i ekspresfart. Jeg skal her beklage, at jeg ikke fik fat på Bo Daugaard førend jeg var i Silkeborg... Efter Kent Olsens melding om Alaskaryle dagen før, havde jeg sendt SMS´er til gud og hver mand, og ud fra NPB´s svar herpå, troede jeg at både han og BD var i Sønderjylland. Dette var dog ikke tilfældet, så fik glemt Bo i farten.

Da jeg nærmede mig Egå blev jeg ramt af akut panik, for hvordan i alverden kommer man til østenden af Egå Engsø? Jeg havde aldrig været der før, men fik telefonisk hjælp af HLL, der jo fandt Plet Mudderen, og således fik reddet min dag i mere end én forstand! Ud fra en perfekt beskrivelse, ankom jeg til lokaliteten, og fik hurtigt placeret bilen i vejsiden, hvorefter jeg kunne gå de sidste 50 meter til en mindre samling birdere, der allerede havde den Plettede Mudderklire i scopet. KANON fed fugl, og virkelig en drømmeart at se herhjemme. Det lykkedes at få taget dogmefotos, der ikke viser ret meget andet end en sløret fugl men i scopet var det en helt anden sag.

 

Plettet Mudderklire ad i sdr., Egå Engsø d. 18/5 2007

 

Plettet Mudderklire ad i sdr., Egå Engsø d. 18/5 2007

 

Plettet Mudderklire ad i sdr., Egå Engsø d. 18/5 2007

 

Billeder af Plettet Mudder fra Egå på Netfugl her

Fund i Danmark her

 

BEM & NVM twitcher Plettet Mudder ved Egå Engsø d. 18/5 2007

 

Plettet Mudderklire ad i sdr., Egå Engsø d. 18/5 2007

 

 

Den Plettede Mudderklire startede med at være ret tæt på, men fouragerede så længere og længere nordpå og kunne til sidst ikke ses fra vores obspost. Derfor gik en gruppe birdere med RSN i spidsen længere nordpå for at genfinde den, men det må have resulteret i at den trak ud til rast på en mindre ø et par hundrede meter ude i engsøen. Det varede derfor noget tid inden jeg fik den genfundet, takket være zoomen på Leicaen. Plet Mudderen kunne på denne afstand bestemmes, men var ikke den store nydelse. Heldigvis fandt den selv om på østsiden af øen, så den kunne ses fra vores oprindelige obspost, hvor en del flere birdere havde indfundet sig.

Selv mine forældre twitchede den Plettede Mudderklire ved Egå Engsø, og de runder begge snart de magiske 300 arter. Gad vide hvor mange familier, der har 3 medlemmer i Club300?!

Det var en virkelig fed art at se i Danmark, så der skal lyde en stor tak til Henning Lykke Larsen for et fedt fund.

Se fotos af Plettet Mudderklire i galleriet her

____________________________________________________________________________________

Mandag d. 14/5: Nattergal i Uldum Kær

Så var det blevet uni-tid igen, og turen gik mod Kolding for at deltage i undervisningen i Generationsskifte. Turen er lang og ret kedelig, men kunne heldigvis kombineres med lidt birding undervejs, så fik registreret 15 Mursejlere der fouragerede over SDU. På hjemvejen kørte jeg forbi Uldum Kær, idet der tidligere var meldt Savisanger herfra. Da jeg ankom var vejret sindssygt ringe og det stod ned i lårtykke stråler. Tilmed er Uldum Kær noget større end jeg lige havde regnet med, så det var som at finde en nål i en høstak, og det tilmed i virkeligt dårligt vejr! Det lykkedes dog at registrere ny årsart ved 3 Nattergale, og en overflyvende Lille Præstekrave var også ganske overraskende. Savi fik jeg ikke, men det var et ok udbytte i møgvejr.

____________________________________________________________________________________

Lørdag d. 12/5: Krumryle, Dværgryle, Pomeransfugl og Sortterner ved Vest Stadil Fjord

Medio maj kan alt ske, og derfor tog jeg på togt til det vestjyske endnu engang. Turen startede ved Nr. Lyngvig, hvor jeg ville kratluske efter eventuelle rariteter, men fyrhaven bød ikke på noget der krævede to streger under i notesbogen. Udbyttet var dog ikke helt ringe, med 2 Ringdrosler, Gøg og alle de almindelig arter sangere. Jeg tror at kratlusk er meget undervurderet om foråret, men det kan jo også være ganske svært med en fyrhave i fuld flor. Jeg tager revanche til efteråret!

Turen fortsatte til Hvide Sande i håb om at lave Dværgterne som årsart. Det lykkedes i fin stil, med hele 25 fugle, der holdt til i området umiddelbart nord for indsejlingen, hvor de tidligere har ynglet. Flere af  ternerne var da også direkte territoriehævdende, så det lader til at der er en ganske pæn bestand. Håber at de får ro til at yngle til trods for det massive opbud af turister sommeren igennem. Foruden Dværgternerne registreredes en enkelt Stenpikker og 15 rastende Sandløbere.

Vest Stadil Fjord skal altid besøges når man er på de kanter, og jeg havde store forventninger til nordmarkerne, der tidligere har kastet fede arter af sig. Det startede også kanon med hele 26 Pomeransfugle, men den oversvømmede mark der var tiltænkt vadere, var desværre plaget af meget høj vegetation. Dette vanskeliggjorde obsen, og der måtte virkeligt kæmpes inden jeg fik registreret følgende: Krumnæbbet Ryle 2, Temmincksryle 2, Dværgryle 1, Almindelig Ryle 250, Brushane 30, Stor Kobbersneppe 1 (engpolitiet er sjælden her), Sortklire 1, Rødben 40, Hvidklire 10, Tinksmed 5, Stenvender 2. Tallene er vel egentligt ok, men de snyder på den måde, at der måtte kæmpes enormt og de fleste blev registreret på stor afstand. Ved Mellemdyb registreredes 4 Sortterner foruden en Gul Vipstjert, Bynkefugl 2 og Stenpikker 2.

Turen hjemad blev lagt forbi Tim Enge, og her var pænt med fugle i den nyoprettede sø. Det første syn var 2 Nilgæs jeg godt kunne have været foruden, men der var også pænt med vadere, især i det nordøstlige hjørne. Her rastede 12 Mudderklirer, 4 Stenvendere, 3 Tinksmede, 5 Rødben, Hvidklire, Småspove, Atlingand han og en Lille Lappedykker.

Hjemme i Tjørring viste foråret sig også, idet både Gøg og Gulspurv blev registreret fra hjemadressen, og således afrundede en fin majdag.

____________________________________________________________________________________

Fredag d. 4/5: Stor Skrigeørn, Steppehøg, Gulirisk m.v. Skagen

Med en fridag i hånden, lykkedes det mig at få tid til en endagstur til Skagen. Det blev en helt forrygende dag i Skagen, der ligesom de fleste skagensdage, startede på Grenen med en morgenobs. De bedste arter der blev registreret i notesbogen denne morgen, var Havørn 1 ad trækforsøgende, Tejst 2 r, Atlingand 1m+f, Lille Præstekrave, Småspove, Storkjove, Gråmåge 2k og Bjergvipstjert 3. Det var en kanon hyggelig morgen og der blev snakket en del med folk fra nær og fjern. Vi missede en Hvidnæbbet Lom, der var set ved Nordstranden af EE! Men ellers tror jeg vi fik skummet fløden, og så desuden et kort glimt af den Store Skrigeørn der var meldt dagen før.

Lidt op af formiddagen lød meldingen så, at den Store Skrige var fundet rastende, så jeg besluttede mig for at rykke på den sammen med KBC. Vi for rundt i området omkring Batterivej, og det varede noget tid inden vi fik den set på noget afstand. Heldigvis blev den fundet rastende i nogle fyrretræer i Nedermose, hvor jeg fik taget nedenstående billeder der dokumenterer, men ikke ligefrem er en fryd for øjet.

Stor Skrigeørn 2cy, Skagen d. 4/5 2007

Stor Skrigeørn 2cy, Skagen d. 4/5 2007

Kenneth og jeg fortsatte dagen med at kratluske først i Batteriskoven hvor vi fik fundet Skagens første Grå Fluesnapper i år, men også områderne omkring klondike minkfarmene på Buttervej, hvor vi noterede 4 Bynkefugle og 4 Stenpikkere. Desuden rykkede vi på dofcall om Gulirisk ved Poul Eeg Camping, men det var med nøje og besvær at vi fik den hørt på noget afstand. Ved samme lejlighed fik vi dog noteret en overtrækkende Havørn, måske den samme fra morgenobsen?

Ved tretiden gik vi ind i et par gyldne timer, hvor vi opholdt os i området omkring Batterivej og kolonihaverne/skod-centeret. Den flotte 2k Store Skrigeørn lavede kanon flyveopvisning over hovederne på os og en 2k hun Steppehøg lavede trækforsøg for derefter at småraste i Nedermose! Desuden fik vi her set Lærkefalk, Fjeldvåge 3, en ad han Hedehøg tf samt en 2k Havørn tf på tæt hold. Det var kanon underholdning, når Skagen er bedst.

Sidst på eftermiddagen blev vi tvunget til at genfinde vores i Grå Flue i Batteriskoven for at påvise dens eksistens overfor ROC. Dette lykkedes dog ikke, men den var heldigvis blevet set af et hold fynboer tidligere på dagen, så ankomsten til Skagen kunne stå ved magt. Ved denne lejlighed fik vi fremvist en fed Skovsanger, som registreredes som ny årsart.

Efter aften proviantering ved en fisker-størrelse pølsemix fra havnegrillen, rundedes dagen af på Grenen hvor vi tjekkede svaler. Vi kunne ikke finde nogen Rødryggede, men til gengæld fandt Torben Læssøe 10 Hvidnæser, der rastede nordøst for Grenen. Jeg havde aldrig set Hvidnæser før, men trods den store afstand kunne man godt identificere dem som større delfiner, med lange rygfinner og gråhvide tegninger langs flankerne. Obsen var en dofcall værd, og de blev twitchet af flere birdere! Det var en fed afrunding på en kanon dag i Skagen med superfede obs.

Se fotos af Stor Skrigeørn i galleriet her

____________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 1/5: Dværgfalk og Mursejler ved Fuglsang Sø

Efter et par ganske gode dage, ville jeg se om de grønne områder omkring Herning også kunne byde på noget, så kørte forbi det nyetablerede Fuglsang Sø og Holing Sø på vejen hjem fra arbejde. Turen blev overraskende udbytterig med årets første Mursejler (tidligt!), en nordtrækkende Dværgfalk (indlandsfund!), Bjergvipstjert 2 (ynglepar?), Lille Præstekrave, Agerhøne 2, Stenpikker 2 og By-, Land- og Digesvale.

____________________________________________________________________________________

Mandag d. 30/4: Natugle ved Løvbakkerne og Græshoppesanger ved Nørrestrand

Jeg er efterhånden ved at være færdig med mit Cand.merc.aud studie ved SDU, og da min kollega har opgivet studiet, er jeg nu overladt til mig selv når jeg skal til Kolding og følge undervisningen. Dette har jo så givet mig den mulighed at kombinere den lidt kedelige tur med lidt birding undervejs. Da jeg tidligere på året havde registreret Natugle ved Løvbakkerne, og desuden havde fået lokaliseret kassen hvori den skulle yngle, var det oplagt at give den et forsøg tidlig morgen. Jeg har set Natugle ligeså mange gange som jeg har set Jagtfalk, og den fordeling er jo helt ude i skoven, ligesom Natuglen, der ganske rigtigt sad i kasseåbningen. Det var mega fedt at se den i dagslys, når man nu ikke er vant til at se arten. Undervisningen vil jeg til gengæld ikke referere fra, da den var for kedelig....

Til gengæld ville jeg prøve at twitche Savisanger ved Horsens Nørrestrand, men det blev kun til en Græshoppesanger i stedet foruden årets første Sivsanger og Tornsangere. Det var ikke den helt store succes, og som salt i såret, blev der meldt Høgeørn i Skagen! 

____________________________________________________________________________________

Lørdag d. 28/4: Hvidvinget Måge i Hvide Sande og Pomeransfugle ved Vest Stadil Fjord

Omkring månedsskiftet april/maj, åbnes ballet for alvor og næsten alt kan ske. Derfor havde jeg sat vækkeuret til at ringe tilpas tidligt til at jeg kunne være ved kysten før det blev lyst, men turens øvrige deltager (Klaus Kevin Kristensen) ville gerne sove lidt længere trods hans geografiske bedre placering! Derfor havde jeg lige tid til at lave Stor Hornugle ved Mourier Petersens Plantage, inden jeg skulle mødes med KKK i Ringkøbing. Det var tilsyneladende hannen der sad og solede sig i den første morgensol, og samtidig skuede over dens revir. En virkelig fed obs...

Efter at have fået pakket vores grej, begav vi os til Nr. Lyngvig for at starte dagen med en havobs. Tidspunktet er jo som skabt til Hvidnæbbet Lom, men dagens træk nåede nu aldrig disse højder. De bedste havobs. blev således Rødstrubet Lom 58, Gråstrubet Lappedykker 1, Sule 1, Almindelig Kjove 2, Havterne 10 og Splitterne ca. 45. Efter morgenobsen ved havet, tog vi en kratlusker i fyrhaven, hvor vi fik noteret årets første Gøg og en enkelt Ringdrossel rastede.

I jagten på årsarter, kørte vi videre til Hvide Sande og ville give den Hvidvingede Måge som var meldt igennem længere tid, et forsøg. Vi kørte om til auktionshallen, og til trods for at der stod kun ca. 30 måger, ja så tilsmilede heldet os, for den Hvidvingede stod som en af de allerførste. Af samme grund lykkedes det at få et par hæderlige billeder, hvor man i det mindste kan se hvad det er!

 

Hvidvinget Måge 2cy, Hvide Sande, d. 28/4 2007

Hvidvinget Måge 2cy, Hvide Sande, d. 28/4 2007

Hvidvinget Måge 2cy, Hvide Sande, d. 28/4 2007

Se flere fotos af den Hvidvingede Måge i galleriet her

Det var dog ikke den eneste årsart der blev noteret i Hvide Sande, idet vi også fik registreret syngende Husrødstjert og 2 Stenpikkere.

Da vi fortsatte turen nordpå, fik vi en dofcall om Pomeransfugle ved Vest Stadil Fjord, så vi gav gaspedalen et tryk og twitchede i overlegen stil. Direkte til Nordmarkerne, og 7 Pomeransfugle fordelt på 5 hunner og 2 hanner kom i bogen. Vi mødte her Jens Ballegaard, Erik Enevoldsen og mine forældre, så vi kunne lige få en hyggesludder inden vi fortsatte med at kigge ved Vest Stadil Fjord. Et besøg til Pandestederne kastede hele 42 Tinksmede af sig foruden Atlingand, Dværgfalk men kun ganske få øvrige klirer. Vi tjekkede kort nordenden af nordre dyb, men der var ikke ret meget andet end en Rørdrum, så blev noget overraskede da vi kom tilbage til slambassinerne og fandt en 2k Trane! Et par spørgsmål rejser sig med det samme... hvordan kunne vi have overset den da vi tjekkede Tinksmede ved Pandestederne? Og hvordan i alverden er den sluppet forbi JB, EE, NVM og BEM der trods alt havde obset der i længere tid?! Jeg tror den har skulket i rørene, men kan jo også være kommet tiltrækkende.

På turen sydpå mod Jagthytten var jeg næsten ved at få Hugorm som ny køre ned art, men det lykkedes både at undvige og fotografere.... Er lige så fascineret af dem som jeg har respekt for dem.

Hugorm, Vest Stadil Fjord d. 28/4 2007

Ved jagthytten på Skelmosevej var det ikke meget at komme efter. De bedste obs. blev Rørdrum 2, Huldue 1 og Skægmejse 3, men alt i alt var det da en ganske god aprilmorgen i det vestjyske...

____________________________________________________________________________________

Lørdag d. 14/4: Lille Flagspætte i Draved Skov og andre Sønderjyske specialiteter

Dagen startede kl. lort om morgenen ved at Kenneth Bach Christensen hentede mig på matriklen, og som en forsmag på hvad der skulle blive en forrygende sønderjyllandstur, fik jeg en ny (men længe ventet) matrikelart, idet en Sangdrossel blev skræmt fra vid og sans ved KBC´s ankomst!

Første planlagte destination var Draved Skov, hvor målet var årsarter som Lille Flagspætte og Fyrremejse. Det var en helt fantastisk morgen i Draved Skov, og det varede ikke længe inden vi fik lokaliseret Lille Flagspætte lige umiddelbart vest for parkeringspladsen i et halvsumpet område. Det var en flot han, der kunne nydes på meget tæt hold - virkelig en verdensklasseobs! Men skoven bød også på mange andre fugle, og vi fik bl.a. registreret Korttået Træløber 2, Huldue 1 sy, Ravn 1, Kernebider 2, Trane 1 hørt og de første Løvsangere 10. Vi gik også målrettet efter Fyrremejse, men trods en del traven rundt i skoven (og sporadisk brug af play back) lykkedes det ikke at få dem lokaliseret. Mere held havde vi til gengæld med Sortspætte, da vi prøvede play back bare én gang! På flere hundrede meters afstand sås den i det første glimt, inden den kom tordnende lige forbi os. Næsten samtidig fik vi fordoblet antallet af Lille Flagspætte, idet en hun også dukkede op ved hvad der må formodes at være redetræet. Her viste hannen i hvert fald aggressiv adfærd overfor en Blåmejse, og vi fik her set mønstret på de spredte vinger.

Næste stop på turen var Kongens Mose, der jo ligger lige ved Draved Skov. Man ser sjældent noget sjovt her, men denne morgen var ganske god med Nilgås 3 og en super Trane, der fouragerede på en mark kun 75 meter fra os.

Vi fortsatte til Magisterkogen, der ikke bød på ret meget anden end et par Svaleklirer og Rørhøg, og vi drog derfor hastigt videre til Rudbøl Kog. Jeg ved ikke hvor mange gange jeg har stået ved det åndssvage rodzone anlæg uden at se en pind, men jeg skulle åbenbart vises hvordan halsen skal laves. Vi fik i hvert fald fundet 3 Sydlige Blåhalse, i hver deres rapsmark (igen ikke ved det åndssvage rodzone anlæg), og kunne derudover notere årets første 3 Gule Vipstjerter.

Næste stop blev Tyskland, da KBC skulle tanke op med en palle dåseøl (hvilket resulterede i at vi kørte resten af turen på akslerne!), og jeg kunne ved samme lejlighed få købt noget til sukkerdepotet. Det skulle dog ikke fjerne fokus fra det væsentligste, og vi kørte på den tyske side af grænsen med retning mod Rickelsbüller Koog og Margrethe Kog. Da vi nåede til Gl. Frederikskog spottede vi en ny årsart i form af Bysvale, men på den forkerte side af grænsen! Vi blev derfor nødt til at få dumpet bilen i grøften, og så vente på at de ville forlænge deres fourageringsområde med 2 meter, så vi kunne notere dem som danske.... det lykkedes, med det yderste af en håndsvingfjer!

Blot nogle hundrede meter efter vores nørderi med Bysvalerne skulle scenariet gentage sig, da KBC spottede en Fiskeørn på den tyske side! Vi måtte vente i et par minutter inden den fik kæmpet sig nordpå i modvind, men den kom i bogen.

Rickelsbüller og Saltvandssøen byder altid på et væld af fugle, og de bedste arter herfra blev Rørdrum, Havørn, Vandrefalk, Stor Kobbersneppe 6 og Sortklire 12. Vidåslusen derimod bød på årets første Landsvaler med 2 individer foruden Strandhjejle, Hvidklire og Islandsk Ryle. Vi tog grusvejen mod nord i retningen af Emmerlev Klev, og vi fandt her 29 Bjerglærker hvilket fænologisk var ret interessant, samt 30 Tornirisker og dagens tredje svaleart ved 3 Digesvaler. Efter så megen succes trængte vi til at komme lidt ned på jorden igen, og derfor var det ideelt at tage til Ballum, hvor man aldrig ser en skid. Således (næsten) også denne dag, men der kom en enkelt Blåhals i bogen foruden ca. 20.000 Bramgæs.

I et desperat forsøg på at få Fyrremejse, tog vi til Høgsbro Plantage, men efter en samtale med grev KUC blev vi så meget klogere at vi opgav Fyrremejserne (der kun gæster plantagen om vinteren...), og kunne i stedet for afprøve et tip om Ringdrossler ved Gl. Hviding Kirke. De skulle opholde sig på et græsareal lige umiddelbart nord for kirken, men ved ankomsten kunne vi lidt som forventet konstatere 0 fugle. Baseret på tidligere erfaringer ville vi dog afsøge det læhegn der grænsede op til græsmarken, og det lykkedes os her af flushe 3 Ringdrossler, og fik på denne måde sørget for at andre birdere der evt. ville gøre forsøget, ikke ville have en jordisk chance for at se dem, da de nu var skræmt flere kilometer nordpå!

Det meste af dagen var efterhånden gået og vi havde en aftale senere på aftenen længere nordpå, så gjorde kun et kort stop ved Sneum Engsø. Årets første Atlingand i form af en kælling blev noteret, og vi søgte sporadisk efter Sorthovedet Måge. Den skulle dog ikke kunne ses ret nemt fra P-pladsen hvor vi stod, men heldigvis mødte vi Kælkebakken der gav os den nemme opskrift. Således kørte vi til hovedvejen og parkerede ved skraldespanden, kiggede lidt mod nordvest, i bunden af en "lille vig" på mågeøen, og så på toppen af en tue. Det tog ca. 20 sekunder fra vi havde slukket bilmotoren!! Herefter kørte vi til Føvling for at se en jysk villa med en trækasse.... jeg har det lidt med Kirkeuglen i Føvling som med Julemanden - findes han?!

Sidst på aftenen fik vi noteret Skovsneppe og Hedelærke i en eller anden plantage, hvilket blev en super afrunding på en fantastisk tur til det Sønderjyske.

____________________________________________________________________________________

Torsdag d. 12/4: Totaltælling af Sumpmejse i Tjørringområdet

Lad være sagt med det samme... der er intet banebrydende i denne overskrift. Jeg har mange alternative ruter når jeg cykler hjem fra arbejdet, og følger oftest Herningsholm Å da der normalt er flest fugle her. Under dagens obs på vejen hjem fik jeg fundet 3 forskellige Sumpmejser hvilket da er meget pænt. Om det er nok til at konstituere en totaltælling skal jeg lade være usagt...

____________________________________________________________________________________

Lørdag d. 7/4: Havobs ved Lyngvig og Birding ved Vest Stadil Fjord og Tim Enge

Aftale at mødes med Jens Ballegaard og Erik Enevoldsen til en havobs i det tidlige forår, og der var mulighed for indtil flere årsarter. Trækket var ikke overvældende men især én art overraskede noget: Sortstrubet Lom.... Normalt ser vi måske kun 1% i forhold til Rødstrubet, så hele 2 adulte i sommerdragt samt 1 i vinterdragt i forhold til 58 Rødstrubede, må siges at være langt over normalen. De to fugle i sommerdragt kom i øvrigt trækkende så tæt på kysten, at man teknisk set kunne have spillet skak på ryggen af dem! Fed obs og langt fra almindeligt.

Af øvrige bemærkelsesværdige observationer fra havobsen ved Nørre Lyngvig kan nævnes: Havlit 3, Gråstrubet Lappedykker 1, Fløjlsand 31, Sortand 896, Splitterne 1 og Hvid Vipstjert 4.

Turen fortsatte til Vest Stadil Fjord der igen bød på mange fugle, men intet der rystede fugleverdenen. Blandt de mange Kortnæbbede gæs rastede en enkelt Tundrasædgås foruden de sædvanlige to Snegæs. Vi fortsatte dog hastigt til "Nordmarkerne" der oftest er det bedste sted for vadefugle, men i dag var det dog ænderne der dominerede billedet. Vi noterede 25 Knarænder, 550 Krikænder, 150 Pibeænder, 24 Skeænder men vadefuglene var ikke helt fraværende. Bedste vader obs blev Stor Kobbersneppe 2, Brushane 32, Stor Præstekrave 7 og en enkelt Sortklire i vinterdragt der dog sov det meste af tiden.

Vi gjorde efterfølgende holdt ved Stenpikkergården hvorfra vi kunne spotte Lille Skallesluger han og hun rastende i Nordre Dyb, men ellers var udsynet noget begrænset. Bedre betingelser var der fra jagthytten på Skelmosevej hvorfra vi kunne notere Rørdrum 4, Sorthalset Lappedykker 3 og Bjergirisk 12 som bedste obs.

Sidste stop på dagens birding var ved det nyoprettede Tim Enge eller Stadil Kirke-Kær om man vil. Fuglene har lynhurtigt indfundet sig på den nyoprettede lokalitet, men en Bjergvipstjert ved rensningsanlægget overraskede alligevel. Af øvrige obs kan nævnes Pibeand 75, Krikand 200, Spidsand 100, Skeand 10, Taffeland 6, Troldand 20 og Hvinand 5.

____________________________________________________________________________________

Søndag d. 1/4: Ravn på St. Lundgård Vej

Igen noteredes en ny matrikelart, idet en Ravn lavede en mindre flyveopvisning over Herningsholm Å området vest for St. Lundgård Vej. Ved senere lejlighed er to Ravne registreret i samme område, så der er måske tale om et ynglepar? Om ikke andet er det lidt en dark horse i forhold til konkurrencen med Klaus Kevin da Ravnen er sjælden så langt mod vest!

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 31/3: Svaleklire på St. Lundgård Vej

Dagens obs blev to Svaleklirer overflyvende St. Lundgård Vej, hvilket er anden matrikelobservation. Har normalt aldrig set ret mange Svaleklirer, men det har ændret sig lidt siden jeg er flyttet længere ind i landet. Måske dukker der en Amerikansk op en dag??

_______________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 27/3: Fuglekig ved Bølling Sø

www.fugleognatur.dk kunne der ses et ganske pænt billede af en adult han Pileværling, fotograferet nord for Frederikshavn. Jeg var klar på et hurtigt twitch og havde lavet aftale med mine forældre, der samlede mig op i Herning. Fuglen var dog ikke blevet genmeldt efter at være fotograferet om formiddagen, så det så noget tungt ud.

KBC var på lokaliteten og kunne berette at der ikke var nogen fugle overhovedet, så vi holdt os stand by ved at kigge lidt ved Bølling Sø. Årets første registrerede Grønspætte og 25 rastende Vindrossler blev de bedste noterede, hvilket ikke helt kunne hamle op med Pillesærlingen, der dog aldrig blev genfundet.

_______________________________________________________________________________________

Mandag d. 26/3: Dompap på St. Lundgård Vej

I matrikelkonkurrencen med Klaus Kevin er jeg stadig langt bagefter, men må jo holde mig inde i kampen. Der blev således tilføjet en længe ventet art i form af Dompap, idet en fugl hørtes fra kontoret efter intens lytten... Jeg giver mig ikke uden kamp.

_______________________________________________________________________________________

Søndag d. 25/3: Havørn ved Vest Stadil Fjord

Jeg er efterhånden kommet i gang med at bruge dofbasen, og har da også fundet ud af hvor kedeligt det er at indtaste de samme to Strandskader hver dag fra Herning... Derfor var det optimalt at kunne kombinere familiebesøg i Ringkøbing med et smut til Vest Stadil Fjord, og efterfølgende skulle det nye "Stadil Kirke-kær" også besøges.

Jeg hentede Jens Ballegaard og min far, hvorefter vi kørte til Husby Klit for at starte med en havobs. Vi havde håbet på årets første Splitterne, men der var ikke rigtigt gang i havet denne morgen. Den bedste observation blev en meget pædagogisk 2k han Fløjlsand, der rastede sammen med Sortænder.

Vi fortsatte turen til Stenpikker gården, eller Bankgården som den hed før 30/10 2005. Herfra spottede Jens både Havørn og Vandrefalk, mens vi stadig stod og fumlede med kaffekopperne! Især Havørnen vakte begejstring, for det er min første obs af Havørn ved Vest Stadil Fjord, en lokalitet som jeg har besøgt adskillige gange igennem snart 14 år! Den rastede først på en pæl nord for mellemdyb, så vi så den på ret lang afstand, men heldigvis besluttede den sig for at jage over mellemdyb. Ikke at vi så Havørnen ret meget bedre af den grund, men den lavede fed flyveopvisning og forsøgte endda at slå en Fiskehejre! Der er bare et eller andet verdensklasse over at se ørnen jage i sit rette element.

Jagthytten på Skelmosevej var næste stop, hvor vi på vejen derover registrerede 2 Hulduer, som sagtens kan være de samme som vi havde registreret lidt tidligere ved en af klitgårdene, men jeg tror nu at der mindst 4 i området. Ved jagthytten var der rigtigt fedt at stå med forårssolen der bragede ned over os, og et super lys ud over dybet. De bedste observationer herfra blev 2 Rørdrumme, der fløj meget tæt forbi for bagefter at kunne spottes i rørskoven (i hvert fald den ene af Rørdrummene). Desuden fik vi set lidt Skægmejser, men hverken Gråstrubet Lappedykker eller Sorthalset Lappedykker lod sig se.

Vi rundede turen af ved det nyoprettede Stadil Kirke-kær, men pga. tidspres blev besøget meget kort. Der har allerede indfundet en del fugle sig i det nye område. Således registrerede vi ca. 250 Pibeænder, 95 Spidsænder, 100 Krikænder, 10 Store Skalleslugere m.v. Det er helt sikkert et spændende område, som skal holdes under opsyn foråret igennem.

Min kone og jeg blev i Ringkøbing til sen aften, så der var ikke mulighed for at twitche Mauras chokmelding om Bøffeland ved Vilsted Sø ved Ranum. Tidsmæssigt passer fundet perfekt for en spontan forekomst, og ifølge observatørerne blev der ikke konstateret ringe på benene. I UK er der t.o.m. 2005 12 fund i kategori A, hvor det seneste godkendte er fra 2004, og Hollænderne har også arten på den officielle liste, men det er næppe nogen overraskelse at de er så progressive. Der har været flere observationer af Bøffeland i WP i foråret, men fundet vil nok afstedkomme en del debat om spontanitet, idet arten traditionelt set har været yndet i burhold og fugleparker. Kategori eller ej, så er jeg ærgerlig over ikke at have set fuglen, men der kommer nok en ny til mig en dag...

_______________________________________________________________________________________

Mandag d. 19/3: Opdatering af galleriet

Efter aftale med Ole Amstrup og Per Poulsen, har jeg lånt en del billeder fra det Vestjyske af nogle af hittene igennem årene. De seneste ajourførte kan ses under de respektive år, men er samlet i sektionen lånte billeder, der kan ses her. Foruden Ole Amstrup og Per Poulsen, har jeg lånt billeder af Henrik Knudsen, Gerner Majlandt, Silas Olofson, Martin Søgaard Nielsen og Karl Erik Kristensen, der alle skal have en stor tak for at stille billeder til rådighed.

_______________________________________________________________________________________

Fredag d. 9/3: Natugler

Da jeg nu engang er vestjyde, er det ikke hver dag man har fået set Natugle. Når sandheden nu skal frem så havde jeg faktisk set lige så mange Balearskråper som Natugler, men det skulle der gøres noget ved nu. Egon Østergaard og Ole C. Olesen havde via DOF Vestjylland opfordret til optælling af Natugler, og jeg besluttede mig derfor at give uglerne et forsøg denne flotte stjerneklare aften, og pakkede derfor kikkert og cd´en, så de kunne registreres. Jeg studerede det kort, som OO havde konstrueret, og valgte derudfra at besøge Løvbakkerne og Høgildgård.

Da jeg ankom til Løvbakkerne varede det ikke mange sekunder før jeg kunne høre en Natugle tude i det fjerne, og det var sku fedt! Sidste gang jeg hørte Natugle var for ca. 8 år siden var på patruljetur med 2/7 artilleriregiment!! Da jeg nu havde fået blod på tanden, fortsatte jeg til Høgildgård hvor jeg så arten for nogle år siden, så det virkede rimeligt sikkert. Jeg satte CD´en igang, men først ved 3. play back, var der liv at spore. En skygge fløj over bilen, og kunne kun svagt skimtes i billygtens skær. Jeg prøvede endnu engang, og så kom der fart over feltet! En Natugle fløj igen hen over bilen, fortsatte til nogle træer uden for synsfeltet, og begyndte så at tude helt vildt over min tilstedeværelse. Samtidig så jeg en skygge lige ved siden af bilen, og det viste sig at være hunnen der kaldte ivrigt med sit "er vi kvit?", i det nærmeste træ kun ca. 5 meter oppe! Desværre var der ikke meget lys, men men en Swarovski er man aldrig helt dårligt stillet, så det lykkedes at få set den ret godt under de svære observationsbetingelser. Jeg gav uglerne fred, og kunne på vejen hjem konstatere, at nu har jeg da set Natugle ligeså mange gange som jeg har set Jagtfalk....

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 3/3: Endelig Hedelærke

Vores igangværende byggeprojekt for egen regning har bl.a. omfattet køb af ny brugt vaskemaskine foruden etableringen af en gipsvæg. Til brug herfor er en trailer en nødvendighed, og da vi ikke har krog på bilen, har vi lånt os frem hos svigermor, både hvad angår trailer og bil.

Efter aftale skille bilen overdrages igen denne lørdag, så for en gangs skyld var det konen der planlagde at jeg skulle til kysten for at se på pippere!

Aftenen inden ringede mine forældre om jeg evt. skulle til kysten næste dag, for NU ville de altså se Hedelærke. Lærken figurerede fortsat på min mors "dødsartsliste", og Ballen havde registreret hele 3 fugle på det sædvanlige sted i Hoverdal Plantage hvor vi netop har lyttet, ja gud ved hvor mange gange før i de seneste år.

Vi aftalte at mødes på Ibsensvej til morgenkaffe, og det trak sandelig ud... En overgang var jeg bange for at fuglene var begyndt at trække sydpå igen inden vi kom ud af døren!

Helt så galt gik det dog ikke, men det var lidt op af formiddagen før vi indfandt os på Hedelærke lokaliteten i Hoverdal Plantage. Vejret var tåget med halvdårlig sigt, men fuglene sang ivrigt denne morgen, og det varede ikke længe inden vi registrerede Hedelærkens karakteristiske og ret sørgmodige sang.

Vi gik i retning af lyden i håb om at få et glimt af fuglen, men det skulle vise sig at der som ventet var tale om sangflugt, og imod den lyse himmel og dis, var det umuligt at få øje på den. Vi gav den fred og gik mod bilen igen, og så finder vi den selvfølgelig siddende og syngende som en gal, i det træ vi netop havde gået forbi kort forinden. Scopet findes frem, og vi får set lærken rigtigt godt, så krydset på artslisten kan sættes med mindet om en fed oplevelse.

Efter lærken kørte vi igennem Hoverdal Plantage, og stopper de sædvanlige steder. Her noterede vi bl.a. Stor Tornskade, 9 Musvåger, Stor Flagspætte, Ravn m.m. og kunne samtidig konstatere at SSB endnu ikke har fundet vej til ynglelokaliteten. På den anden side er det også lidt tidligt på året, og der her ikke rigtigt været fremherskende vinde fra sydvest.

Sidste stop på dagens tur blev et kort stop ved jagthytten på Skelmosevej ved Vest Stadil Fjord. Der rastede kun få ænder i mellemdyb, men Krikand, Spidsand, Taffeland, Hvinand, Troldand og Gråand blev noteret foruden Blå Kærhøg, Skægmejse, Rørdrum og en rastende Isfugl ved kanalen.

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 17/2: Rødhalset Gås og Fyrremejse

Efter i år at have været på to mega fede tirsdags-twitch, syntes jeg det var lidt i overkanten igen at tage fri i midtugen, især den store arbejdsbyrde taget i betragtning. Det lokkede ellers særdeles kraftigt, med fundet af en 2k Stor Skrigeørn på Rømø, og den skulle tilmed være ret nem at gå til foruden at den var særdeles flot - se fotos her. Samme individ opholdt sig gennem længere tid ved Falsterbo, hvor dette super foto blev taget, og her lykkedes det at henføre den ringmærkede fugl til den ene af blot to ringmærkede unger fra Finland! Se omtalen i her.

Da jeg nu var så overbebyrdet på arbejdet, besluttede jeg derfor at ørnen ville vise sig stationær til weekenden, og fik her lavet en aftale med Henrik Stenholdt og Mogens Erlandsen. Ørnen var i hvert fald positivt blevet set om torsdagen, men fredagen var noget mere sparsom med meldinger, så var lidt spændt om den stadig var at finde. Der kom dog en melding sidst på fredagen at den var gået til overnatning i et lille stykke skov sydvest for en "rodet gård"... Det første jeg sagde til Henrik og Mogens da de hentede mig tidlig lørdag morgen, var noget i retningen af "det bliver verdens sikreste twitch... den er jo set gået til overnatning".

Vi indfandt os ret tidligt på morgenen, og fandt hurtigt den "rodede gård", så humøret og forhåbningerne var høje. Der indfandt sig vel ca. 30 birdere fra nær og fjern, så den ville helt sikkert blive fundet, troede vi. Det skulle dog vise sig, at ørnen tilsyneladende var forduftet, idet den ikke blev set i løbet af hele formiddagen, og rygterne gik endvidere på at skovstykket var blevet travet igennem, men uden resultat. Derfor kan der vel sættes et meget stort spørgsmålstegn ved troværdigheden af den melding der kom sidst fredag eftermiddag, især set i lyset af at seneste tidligere observation var gjort torsdag eftermiddag, hvor ørnen blev set trækkende sydøst i stor højde...

At ørnen ikke lod sig se, skulle nu ikke ødelægge en fugletur til Sønderjylland, så mens vi ventede på den forgæves melding, så vi bl.a. årets første han Sortstrubede Bynkefugl foruden rastende Dværgfalk og Fjeldvåge. Desuden fik vi lige en hyggelig snak med Alex Sand Frich og Peter Lafrenz, der sandelig også havde fundet vej til Rømø.

Vi opgav eftersøgningen og tog til Juvre for at se om der skulle gemme sig noget der. Der var selvfølgelig lidt vindomsust, som der normalt er, men vi noterede her årets første Hvide Vipstjert ved en fin han af nominatformen alba, foruden ca. 50 Bjergirisker og en Vandrefalk.

Vi kørte igen mod fastlandet, men obsede selvfølgelig lidt ved Rømødæmningen, hvor 2 Stenvendere og 50 Snespurve blev topscorere. Næste logiske stop var Ballum Sluse, hvor vi nød den medbragte eller købte madpakke. Her kunne vi igen nyde synet af Vandrefalk, men havde misset årets første Klyder. Vi kørte desuden rundt i området for at se de mange Bramgæs igennem i håbet om at spotte den Rødhalsede Gås der skulle gemme sig i flokken. Gæssene var dog generelt ret nervøse og de ca. 30.000 Bramgæs og 200 Blisgæs var spredt over et stort område. Heldigvis tikkede en dofcall ind, at den Rødhalsede Gås var blevet genfundet, så vi pakkede grejet og kunne godt 20 minutter efter nyde synet af denne smukke gås - verdens flotteste efter min mening. Området ved Ballum Enge kastede også lidt andre sjove ting af sig som Fjeldvåge og Lille Lappedykker i samme kikkertfelt, 2 Sortsvaner og 4 Blå Kærhøge.

Efter at have nydt Ballum området, kørte vil til Høgsbro Plantage, hvor der både skulle raste Lille Flagspætte og Fyrremejse. Her mødte vi Stinne Aastrup, Gerner Majlandt og David Boertman, der endnu ikke havde lokaliseret nogen af kræene. Vi delte os, og jeg gik om på den anden side af krattet, hvor jeg pludselig hørte det karakteristiske ti-ti-dzææ-dzææ fra Fyrremejse! Jeg råbte højt "Fyrremejse!", hvorefter det lød inde fra busken... "øh... var det lige nu du hørte den?.... for så var det måske min mobiltelefon....". Tak for den Stinne! Heldigvis fik jeg da artsbestemt den rigtigt.

Det varede dog ikke mere en godt et kvarter, før jeg fik lokaliseret en ægte Fyrremejse, og vi kunne herefter alle se på hamrende godt og i sang - hvilket jeg vist ikke har hørt i 10 år? Den Lille Flagspætte lod sig dog ikke se, men den skulle efter sigende også være ret svær at få lokaliseret.

Mens vi luskede efter mejser, ringede Klaus B. Fries om mulig Nordisk Lappedykker ved Kammerslusen, så der gjorde vi lige et kort stop inden turen hjemad. Der var ingen lappedykker, men til gengæld en værdig afslutning på en forrygende tur med hele 4 Mosehornugler der fouragerede over engene.

Så selvom turen til Drømø ikke gav den ønskede ørn, ja så blev det alligevel en helt igennem fed tur med Rødhalset Gås og Fyrremejser - og hvor tit ser vi lige dem?

_______________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 30/1: Sortstrubet Drossel, Zoologisk Museum, København

Hvem kunne vide, at januar ville blive så hektisk? Jeg vidste godt at arbejdet tager sin del i januar, da det er tiden for status og regnskabsaflæggelse, men at fuglene ville kræve deres store del havde jeg sandelig ikke forventet. Weekenden var gået med at få fulgt op på nogen af de åbenstående punkter på den evigt voksende to-do-liste, så tiden var ikke spildt men jeg tænkte da alligevel lidt over det da jeg fik meldingen af Thomas Buus pr. telefon om mandagen på arbejdet... Her sidder jeg jo godt, uden mulighed for at twitche mens de på zoologisk museum har brugt 3 dage på at bestemme en sortstrubet drossel! Jeg trak dog på smilebåndet da jeg læste den hudløst ærlige finderberetning på netfugl, og dermed fik en reel indsigt i hvordan fundet var blevet til. Finderberetningen kan læses her.

Jeg knoklede igennem på arbejdet, og fik det arrangeret det sådan, at jeg kunne flexe timerne om tirsdagen mod så at tage overarbejde resten af ugen. Dermed var vejen så banet for at vi kunne fylde en bil med Thomas Buus som driver og Bo Daugaard og jeg som passagerer foruden en enkelt vestjyde. Vi kørte fra Herning kl. 5 og ankom vel godt 9.00 efter et kort hold ved Middelfart og langsom kørsel ved morgentrafikken omkring København. Jeg fik den utaknemmelige opgave at finde vej i København ved hjælpe af et kort der ikke dækkede vores område! Heldigvis er Thomas åbenbart kendt med Købehavn, for han genkendte vores lokation og kørte så det sidste stykke i suveræn stil.

Vi ankom til Zoologisk Museum, og kunne så gå det sidste stykke til en suveræn Sortstrubet Drossel, der i bedste show-off stil viste sig fra sin bedste side. Efter min mening er der helt sikkert tale om en 2k hun af racen ssp. atrogularis og ikke af nominatformen ruficollis. Ud fra billedernes synes flere at kunne se rustrødt ved halen og gumpen, men dette var overhovedet ikke tilfældet i felten.

Det lykkedes at tage nogle fotos af fuglen, men langt fra i den kvalitet som kan ses på netfugl. Sådan er vilkårene når man er feltornitolog og digiscoper, men hver sin smag. Som et kuriosum kan lige nævnes at der samme weekend blev fundet yderligere en Sortstrubet Drossel hun ved Nivå!

 

Sortstrubet Drossel ssp. atrogularis, ZM København d. 30/1 2007

Sortstrubet Drossel ssp. atrogularis, ZM København d. 30/1 2007

Sortstrubet Drossel ssp. atrogularis, ZM København d. 30/1 2007

Øvrige billeder er opdateret i galleriet, og kan ses her. Se i øvrigt de fede fotos på Netfugl her og læs mere om fund af Sortstrubet Drossel i Danmark her.

_______________________________________________________________________________________

Tirsdag d. 16/1: Østlig Turteldue, Bække

Vi skulle have gæster søndag den 14/1 så gik og ryddede op på min fødselsdag den 13/1..... det er da bare for kedeligt, men til en afveksling ringede HKn med rygter om at der skulle være fotograferet en sandsynlig Østlig Turteldue i Danmark. HKn havde endnu ikke set billederne, og jeg vidste ingenting men kunne da starte computeren. Pling! Der var billedet af noget der så meget spændende ud, men hvordan er det lige med de der turtelduer? Igang med bøgerne, nettet og telefonen, og noget tid efter var sagen klar. Det var en Østlig Turteldue, og den var fotograferet i landsbyen Bække mellem Vejen og Vorbasse og IKKE ved Kastrup, Amager! Jeg kørte med Bo Daugaard derned, men trods 30 mand i felten lykkedes det ikke at genfinde duen.

Dagen efter skulle vi have gæster, så der var ikke noget at gøre... da meldingen kom ved middagstid tænkte jeg nok lige fandens også, men på den anden side vil den nok være stationær, som de oftest er. Jeg havde aftaler på arbejdet mandag, så måtte igen væbne mig med tålmodighed, men brugte energien på at få afsluttet en stor opgave, så jeg kunne flexe dagen efter til duetwitch og barnevognsindkøb! Alting gik op i en højere enhed, selvom det varede noget inden vi fik duen set godt. Vi ventede i hvert fald en time før rygtet kom at duen var i den anden ende af Bække. Jeg spurtede derop, og ankom som en af de første, hvor den kunne ses i selskab med tyrkerduer. Jeg holdt mig ind til hækken for ikke at presse den, men da flere folk ankom, trak den alligevel ud af byen. Surt for dem der ikke var med i førerfeltet, men heldigvis blev den genfundet ved en gård 500 meter vest for Bække, og her kunne alle nyde synet af den Østlige Turteldue af racen meena. Tilsyneladende er racebestemmelse af orientalis og meena ikke så straightforward som først antaget, og der er flere mellemformer. Indtil videre antages den Østlige Turteldue at være af racen ssp. meena, da halen har rent hvidt halebånd uden gråstik, og dette understøttes efter min mening også af den ringe størrelse i forhold til ssp. orientalis. Dette har endnu ikke været en del af den offentlige debat om racebestemmelsen, men dette skyldes nok bred enighed om meena på baggrund af halebåndet.

Der er blevet taget et utal af billeder der kan ses her, men det lykkedes også mig at få et par record shots, der kan ses her.

 

Østlig Turteldue ssp. meena, Bække d. 16/1 2007

Østlig Turteldue ssp. meena, Bække d. 16/1 2007

Østlig Turteldue ssp. meena, Bække d. 16/1 2007

Der kan læses mere om fundet her, og status i Danmark her.

_______________________________________________________________________________________

Søndag d. 7/1: Hvidnæbbet Lom, Husby Klit

Dette blev et dude twitch uden lige. Havde været til fødselsdag aftenen for inden, og havde ingen kikkerter med til Ringkøbing. Da meldingen om rastende Hvidnæbbet ved Husby (fundet af Jens Ballegaard) tikkede ind, så tog jeg chancen kun iført festtøj og kondisko. Vejret viste sig ikke fra sin bedste side med gråvejr og regn, og så var lommen tilmed stukket af inden jeg nåede derud! Heldigvis foreslog Jens os at køre til Odbjerg Strand, for den havde fortsat ret målrettet nordpå. Vi ventede ikke længe inden LN fik øje på lommen, der var ligeså stor som en middelsvær coaster! Lyset var ikke det bedste, men vi fik noteret os feltkendetegn, og fik et ganske sjældent syn på nethinden, for rastende Hvidnæbbet Lom er bestemt ikke hverdagskost. Hermed fik Ole Amstrup udlignet en af mine Rgk. Amt blockers (hvis det da hedder det efter overgangen til regioner istedet), men han har da også kæmpet for den i nogen år efterhånden! Jeg mindes især da jeg selv fik set lommen med lysstofrøret netop ved Husby Klit d. 12/6 2004, og hvor Ole var i gang med ynglefugletællinger på Harboøre Tange. Det eneste Ole skulle have gjort var at sætte sig ud til havet, men i stedet blev det Rune Søe Neergaard der så den ved Langerhuse. Lommen havde hermed tilbagelagt de ca. 48 km med en gennemsnitsfart på 35 km/t - se her.

_______________________________________________________________________________________

Lørdag d. 6/1: Hvidvinget Måge, Thorsminde

Dr. Nørgaard havde fundet en sandsynlig Amerikansk Pibesvane/Tundrasvane nord for Vemb, så BD, NPB og jeg søgte efter den lørdag formiddag. Vi fik da set en del svaner, men det lykkedes os ikke at finde denne race af pibesvane. Der gik en overgang rygter om at de to racer var splittet, men jf. BOURC´s taksonomiske udvalg er der ikke tilstrækkeligt bevis ved mitochondriske DNA analyser til at påvise denne påstand, efter de retningslinier som Helbig et. al udstedte i 2002. Jf. BOURC´s hjemmeside for mere information.

Race eller ej, så ville det være mega interessant at se den, så var da lidt skuffet over vores nederlag. Som et ganske ok plaster på såret, fik vi dog set den Hvidvingede Måge i Thorsminde, så alt i alt var det da ikke så ringe endda, og vi fik så sandeligt skudt fugleåret 2007 igang.

 

Copyright 2005-2010 © Ulf Eschou Møller